Литийно шествие с иконата на Св. Богородица Троеручица от Троянския манастир

Свързани новини

15.08.2024 14:11

Литийно шествие с иконата на Св. Богородица Троеручица от Троянския манастир

Видян 223 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Миряни от цялата страна се включиха в тържественото шествие с иконата на Света Богородица Троеручица от Троянския манастир до местността "Могилата", където се смята, че е извършила първото си чудо за вярващите, предаде БНТ.

Отбелязването на храмовия празник на манастира е започнало с празнично вечерно богослужение вчера, с чина на Опелото на Пресвета Богородица, чрез който се извършва символичен чин на погребение на плащеницата на Божията майка.

По традиция, тържествената лития с чудотворната икона днес беше предхождана от празнична утреня и архиерейска света литургия. Храмовият празник беше уважен и от служебния премиер Димитър Главчев. Служението се проведе в двора на светата обител, откъдето тръгна и литийно шествие с иконата.

Вярващи, монаси и представители на властта извървяха заедно пътя до местността „Могилата“, която се намира недалеч от Троянския манастир. За поредна година честта да носят иконата имаха членовете на местния клон на Национално дружество "Традиция". Според съхранени от манастирското братство предания, именно там е извършено първото чудо от иконата.

Легендата разказва, че тя произхожда от Света Гора и била носена от Атонски монах към Влашко. Той прекарал известно време в молитви с благочестив пустинник, живеещ по тези места. В последствие, всеки път, когато искал да продължи пътя си, се случвало произшествие, което го възпрепятствало. Той приел това като знак, че иконата не желае да напусне Троянския край и я оставил на пустинника.

По късно на мястото била издигната малка дървена църква, разраснала се в последствие до третия по големина манастир в България – Троянската света обител "Успение Богородично".

В утрешния ден в манастира ще бъдат отслужени вечерня и ктиторска панихида - молитвено възпоменание за всички починали игумени, братя и дарители на светата обител.


Снимка: БТА



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

Роберт Швентке 18 август 21:00ч.

Дивергенти 3: Предани

Режисьор: Роберт Швентке
В ролите: Шейлийн Удли Трис Тео Джеймс Four Бил Скарсгард Матю

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата