Наджиб Микати говори по време на конференция в Бейрут, Ливан, на 13 март. Билал Хюсеин/AP/Файл

Свързани новини

20.05.2024 11:02

Ливан обяви 3-дневен траур заради смъртта на иранския президент

Видян 463 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ливан обяви тридневен траур заради смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси, съобщи ливанският външен министър Наджиб Микати, предаде CNN. Базираната в Ливан Хизбула - една от най-силните паравоенни сили в Близкия изток - е може би най-мощният недържавен партньор на Иран.


Раиси загина в катастрофа с хеликоптер заедно със своя външен министър Хосейн Амир-Абдолахян в неделя в провинция Източен Азербайджан, северозападно от Иран.Часове след като смъртта им бе потвърдена, висшият служител на хутите Мохамед Али ал Хути изпрати съболезнования. "Нашите най-дълбоки съболезнования към иранския народ и иранското ръководство", каза той. "Иранският народ ще продължи да има лидери, лоялни на своя народ.

Президентът на правителството, ръководено от йеменските хути, Махди ал Машат "изпрати съболезнователно послание и съболезнования" до Иран след смъртта на Раиси.

"Хамас" заяви, че изказва "искрени съболезнования, дълбоко съчувствие и солидарност" на върховния лидер, "на иранското правителство и на братския ирански народ".

"Уверени сме, че Ислямска република Иран ще може - с помощта на Аллах - да преодолее последиците от тази голяма загуба, тъй като скъпият ирански народ има силни институции, способни да се справят с това тежко изпитание", заявиха от "Хамас".Базираната в Ливан "Хизбула" оприличи Раиси на "голям брат".

"Хизбула в Ливан изказва най-дълбоките си съболезнования и чувства на съчувствие за загубата (на върховния лидер на Иран, иранските служители и иранския народ)", се казва в изявление на групировката.
"Отдавна познаваме отблизо Негово Високопреосвещенство мъченическия президент. За нас той беше голям брат, силен поддръжник и твърд защитник на нашите въпроси и проблемите на нацията, най-вече на Ерусалим и Палестина, и защитник на съпротивителните движения.

Хизбула, една от най-мощните паравоенни сили в Близкия изток, се сблъсква с Израел в почти ежедневни трансгранични схватки от началото на войната в Газа.

Иран предостави военна и икономическа подкрепа на Хамас, хутите и Хизбула.


 На снимката: Наджиб Микати, AP


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни