Висш представител на Световната здравна организация подчерта във вторник, че маймунската шарка (mpox), независимо дали новият или старият щам, не е новият Covid-19, тъй като властите знаят как да контролират разпространението ѝ, предаде Ройтерс.

Свързани новини

20.08.2024 16:45

Маймунската шарка е контролируема и не е новият Ковид: СЗО

Видян 654 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Висш представител на Световната здравна организация подчерта във вторник, че маймунската шарка (mpox), независимо дали новият или старият щам, не е новият Covid-19, тъй като властите знаят как да контролират разпространението ѝ, предаде Ройтерс.

"Ние можем и трябва да се справим заедно с mpox", каза по време на брифинг за медиите в ООН Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа.

"Така че ще изберем ли да поставим в готовност системите, за да контролираме и елиминиране mpox в световен мащаб? Или ще влезем в нов цикъл на паника и пренебрежение? Начинът, по който реагираме сега и в следващите години, ще се окаже критичен тест за Европа и света", добави той.

Маймунската шарка (Mpox), вирусна инфекция, която причинява пълни с гной лезии и грипоподобни симптоми, обикновено е лека, но може да доведе и до смърт.

Вариантът на маймунската шарка clade 1b предизвика глобална загриженост, защото изглежда се разпространява по-лесно при рутинен близък контакт, посочва Ройтерс.

Случай на варианта беше потвърден миналата седмица в Швеция и е свързан с нарастващо огнище в Африка, първият знак за разпространението му извън континента. СЗО обяви неотдавнашното избухване на болестта за извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение, след като беше идентифициран новият вариант, напомня агенцията.

Ханс Клуге каза още, че фокусът върху новия щам clade 1 също ще помогне в борбата срещу по-малко тежкия вариант clade 2, който се разпространява в световен мащаб от 2022 г. насам, позволявайки на Европа да подобри своя отговор чрез по-добри здравни съвети и наблюдение.

Около 100 нови случая на щама на mpox - clade 2 се съобщават в европейския регион всеки месец, добави Клуге.

Mpox се предава чрез близък физически контакт, включително сексуален контакт, но за разлика от предишни глобални пандемии като Covid-19, няма доказателства, че се разпространява лесно по въздуха.

Здравните власти трябва да бъдат нащрек и гъвкави, в случай че има нови, по-преносими варианти или такива, които променят пътя си на предаване, но няма препоръки хората да носят маски, каза от своя страна говорителят на СЗО Тарик Яшаревич.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Ханс Клуге

Маймунската шарка е контролируема и не е новият Ковид: СЗО

Висш представител на Световната здравна ...

реклама

към тв програма тв програма

Кино Нова 25 август 21:00ч.

В тайна служба на Нейно величество

Режисьор: Питър Хънт
В ролите: Джордж Лейзънби, Даяна Риг, Тели Савалас

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Гледайте само своите успехи

Този вторник не се захласвайте пред чуждите успехи.