Мета е глобена с 220 млн. долара от най-гъсто населената държава в Африка

Свързани новини

28.07.2024 16:50

Мета е глобена с 220 млн. долара от най-гъсто населената държава в Африка

Видян 9862 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нигерия наложи глоба от 220 млн. долара на американския технологичен гигант Meta за нарушаване на местните закони за защита на данните и неприкосновеността на личния живот, съобщи Агенцията за защита на потребителите на западноафриканската държава.

Разследванията установиха, че политиките на Meta отричат правото на нигерийските потребители да откажат съгласието си за събиране, използване и разпространение на лични данни, заяви ръководителят на Федералната комисия за защита на конкуренцията и потребителите (FCCPC) Адаму Абдулахи. Meta е компанията майка на Facebook, Instagram и WhatsApp.

Според Абдулахи 38-месечното разследване, проведено в сътрудничество с Нигерийската комисия за защита на данните (NDPC), е започнало през 2021 г., след като WhatsApp е актуализирала политиката си за поверителност.


„Разбрахме, че когато се регистрирате за първи път в WhatsApp, има графа, в която се казва, че сте съгласни данните ви да бъдат споделяни за целите на изследванията. Това е в противовес на други места, където имате избор да кажете „да“ или „не“, така че на първо място това е дискриминационно“, заявява той.

В края на миналата седмица FCCPC за пръв път обяви действия срещу Meta, обвинявайки фирмата в „злоупотреба и инвазивни“ практики спрямо субектите на данни в Нигерия в продължение на „продължителен период от време“.  Агенцията за защита на конкуренцията заяви, че през април американският технологичен гигант е предложил „пакет от коригиращи мерки“, който не е отговорил на опасенията.  


 С разпореждане от 18 юли Комисията инструктира Meta незабавно да възстанови правата на нигерийските потребители да „контролират използването, обработката, споделянето или прехвърлянето на техните данни“. Освен това тя трябва да „прекрати обвързването и прехвърлянето на данни от своя пазар на WhatsApp към своя пазар на Facebook и други услуги на трети страни без изрично съгласие, поискано и свободно получено от субектите на данни“.


 По данни на Министерството на комуникациите към декември миналата година най-многолюдната африканска държава с над 200 милиона души население и около 164 милиона абонамента за интернет е имала над 51 милиона потребители на WhatsApp.

Нигерия не е първата държава, която търси отговорност от Meta за нарушаване на сигурността на данните. Неотдавна Тюркяйе глоби компанията с 1,2 млрд. лири (приблизително 37 млн. долара) след разследване на споделянето на данни в платформите ѝ Facebook, Instagram, Threads и WhatsApp. По-рано този месец Европейският съюз обвини Meta в неспазване на антитръстовите правила.


 Пламен Валентинов


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Мицин отпадна още в сериите на коронната си дисциплина

Мицин отпадна още в сериите на коронната си дисциплина

Петър Мицин отпадна още в сериите на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Екшън 28 юли 22:00ч.

Леон 1994 г. ‧ Екшън/Криминале ‧ 1 ч 50 мин

Режисьор: Люк Бесон
В ролите: Жан Рено Леон Натали Портман Матилда Гари Олдман Норман Стансф

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

риби