Свързани новини

09.01.2009 14:02

Михайлова: "Има криза на управлението в България"

Видян 1506 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Криза на управлението в България" нарече Надежда Михайлова газовата ситуация у нас, на пресконференция свикана в СДС, предаде БГНЕС.


Според Надежда Михайлова правителството не можа да защити националните интереси и като пример посочи, че Сърбия която не е член на ЕС, получава от Германия- 3 млн.куб м газ и от от Унгария още 2 млн.куб.м. България не е в състояние да получи никаква помощ. Михайлова напомни и за първата газова криза през 1997 г., която по думите й „СДС съумя да я реши при 3-4 пъти по ниска цена за газа“ и да получи гаранции за българската страна. Решението за изграждането на Южен поток фактически не е дизертификация на източниците на газ, защото отново снабдител е Русия. Според нея Русия е ненадежден партньор на България, защото прилага силови методи, а не преговори. Страната ни трябва да търси своя интерес от Русия, защото има отношения с Русия, категорична е тя. Според СДС форсмажорните обстоятелства около газовата криза налагат, да бъде оповестен договора с „Газпром“. Около 8 млн.евро на ден губи българската икономика и защо никой не говори за обезщетения от Русия ,изтъкна Михайлова. Действията предприети от СДС са контакти с ЕК, ЕП, ЕНП, и комисията по европейските въпроси на Украйна, допълни тя.
Новият лидер на партията Мартин Димитров каза от своя страна, че отговорността на правителството е до юли т.г., а свързването на България в мрежите на Гърция, Румъния и Турция трябва да започне сега. Според него правилната позиция е, да бъде даден приоритет на „Набуко“, а не на „Южен поток“ и страната ни трябва да поиска компенсации от Русия. Газовата криза и икономическата криза са пагубни за българската икономика, категоричен е Димитров. Той напомни още, че от 26.04 2004 г. има обща европейска директива, която изисква антикризисен план от всяка страна членка, какъвто България няма. Михайлова каза, че има информация, че правителството е било уведомено за възможно спиране на доставките, но не назова информатора си. Според нея България може да използва само 4,5 млн.куб.м. газ на ден от запаса в Чирен, поради технологични проблеми, и ако от последната газова криза през 2006 г. досега, не е можело да бъдат изградени нови газопроводи, то поне технологичните проблеми са могли да бъдат разрешени.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Лудогорец

Лудогорец стартира срещу грузинския шампион в ШЛ

Българският шампион Лудогорец научи ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

телец

Настроенията ви ще са силно променливи

Настроенията ви ще са силно променливи и това ще ви