Микропластмаса, причиняваща рак, се открива в 100% от тестисите на мъжете в ново проучване

Свързани новини

21.05.2024 18:00

Микропластмаса, причиняваща рак, се открива в 100% от тестисите на мъжете в ново проучване

Видян 1058 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Микропластмаси са открити на върха на връх Еверест, дълбоко в Марианската падина в Тихия океан и сега в тестисите на мъжете.
Изследователи от Университета на Ню Мексико откриха 12 вида микропластика във всичките 23 изследвани човешки тестиса, предаде DailyMail.
Данните показват, че броят на сперматозоидите е намалял с 59% през последните няколко десетилетия, като други виновници варират от мобилни телефони в джобовете на панталоните до вейп писалки.


"Не искаме да плашим хората", казва водещият автор на изследването. "Искаме научно да предоставим данните и да информираме хората. "


Екипът установи, че най-разпространената от 12-те микропластмаси е полимерен материал, полиетилен, използван в пластмасови торбички и бутилки.

Средната човешка концентрация е била 329,44 микрограма на грам тъкан - значително повече от последните проучвания на човешката кръв, които са достигнали само десетки микрограма на грам.

Микропластмасите, с дължина по-малка от пет милиметра, навлизат в телата ни чрез пластмасови опаковки, определена храна, чешмяна вода и дори въздуха, който дишаме - и са свързани с рак и проблеми с плодовитостта.

"Има много микропластмаси", отбелязва водещият автор на изследването д-р Xiaozhong John Yu. "Можем да направим собствен избор, за да избегнем по-добре излагането, да променим начина си на живот и да променим поведението си. "

Д-р Ю е вдъхновен да оглави проекта, след като негов колега, професор във фармацевтичния колеж на университета на име Матю Кампен, открива тревожни концентрации на микропластика в човешките плаценти.


Наличието на това невидимо замърсяване в плацентите, толкова близо до неродените деца по време на бременност, отбеляза д-р Ю, накара и двамата да се чудят как иначе микропластмасите могат да повлияят на възпроизводството.

Кампен, според д-р Ю, го попитал: "Мислили ли сте защо има този спад в репродуктивния потенциал напоследък? Трябва да има нещо ново. "

Д-р Ю и неговият екип установяват, че концентрацията на микропластика в човешката мъжка тестикуларна тъкан е значително по-висока от средната Кампен, открита в плацентарната тъкан.


По етични причини анонимизирана човешка мъжка тестикуларна тъкан е получена от Службата на медицинския изследовател в Ню Мексико за новото проучване.

Съдебните лекари на щата събират тези тъканни материали по време на аутопсиите и след това съхраняват материала, замразен до седем години, за потенциални съдебномедицински цели, преди да им бъде разрешено законно да го изхвърлят.

Методите за съхранение, използвани за съхраняване на човешката тъкан, попречиха на екипа да изчисли броя на сперматозоидите на мъжете.

За да запълни тази празнина, проучването разглежда и тъкани от кучета, които показват, че обемът на микропластиката се мащабира директно, за да намали броя на сперматозоидите при кучета.

"В началото се съмнявах дали микропластиката може да проникне в репродуктивната система", казва д-р Ю за своето изследване, публикувано в списанието Toxicological Sciences.

"Когато за първи път получих резултатите за кучета, бях изненадан. Бях още по-изненадан, когато получих резултатите за хората. "


Здравните специалисти се притесняват от намаляването на броя на сперматозоидите при мъжете от години, въпреки че причините изглежда са свързани с множество фактори на околната среда.

Едно проучване от ноември 2022 г. в списанието Human Reproduction Update, преглед, който табулира данни от мъже в 53 страни, установи, че средният брой сперматозоиди е спаднал с 51,6% между 1973 и 2018 г. в световен мащаб.


За да анализират пробите си, д-р Ю и неговият екип първо химически разтварят както човешката, така и кучешката тъкан от органичен материал, мазнини и протеини, оставяйки ги само със замърсители, като микропластиката, за изследване.

Въртенето на пробите в ултрацентрофуга дава отделни пелети от пластмаса, които след това могат да бъдат идентифицирани с помощта на традиционни лабораторни методи, като масспектрометрия.

Д-р Ю обясни, че наличието на PVC пластмаса в частност е доста тревожно: "PVC може да освободи много химикали, които пречат на сперматогенезата [създаването на сперматозоиди в тестисите] и съдържа химикали, които причиняват ендокринни смущения. "

Известно е, че нарушенията на ендокринната система причиняват проблеми със сексуалните и репродуктивните хормони при хора, риби и други видове.

Последиците за здравето от микропластиката при хората са придобили повече внимание през последните години, тъй като проучванията показват, че частиците изглежда допринасят за възпалително заболяване на червата, рак на панкреаса и болестта на Алцхаймер.


 


 


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще общувате активно с колеги и познати


Днес ще общувате активно с колеги и познати. Споделете