20.05.2024 14:23

МНС иска арести за лидера на Хамас и за Нетаняху

Видян 475 пъти | Коментари 1
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Международният наказателен съд иска заповеди за арест на лидера на "Хамас" Яхия Синуар и израелския премиер Бенямин Нетаняху по обвинения във военни престъпления и престъпления срещу човечеството заради атаките срещу Израел на 7 октомври и последвалата война в Газа, заяви главният прокурор на съда Карим Хан пред CNN в ексклузивно интервю в понеделник.
Хан каза, че МНС също така иска заповеди за израелския министър на отбраната Йоав Галант, както и за двама други висши лидери на Хамас - Мохамед Диаб Ибрахим ал Масри, лидер на бригадите Ал Касем и по-известен като Мохамед Дейф, и Исмаил Хания, политическият лидер на Хамас.

Заповедите срещу израелските политици отбелязват първия път, когато МНС взема на прицел висшия лидер на близък съюзник на САЩ. Решението поставя Нетаняху в компанията на руския президент Владимир Путин, за когото МНС издаде заповед за арест заради войната на Москва срещу Украйна.Сега състав от съдии от МНС ще разгледа молбата на Хан за заповедите за арест.
Хан каза, че обвиненията срещу Синуар, Хания и Ал Масри включват "изтребление, убийство, вземане на заложници, изнасилване и сексуално посегателство в ареста".
"Светът беше шокиран на 7 октомври, когато хората бяха изтръгнати от спалните си, от домовете си, от различните кибуци в Израел", каза Хан, добавяйки, че "хората са страдали изключително много".

Обвиненията срещу Нетаняху и Галант включват "причиняване на изтребление, причиняване на глад като метод на война, включително отказ на доставки на хуманитарна помощ, умишлено насочени към цивилни в конфликт", каза Хан пред Аманпур.


Когато миналия месец се появиха съобщения, че главният прокурор на МНС обмисля този начин на действие, Нетаняху заяви, че всякакви заповеди за арест на МНС срещу висши израелски правителствени и военни служители "биха били възмущение с исторически размери" и че Израел "има независима правна система, която строго разследва всички нарушения на закона".

Запитан за коментарите, направени от Нетаняху, Хан отговори: "Никой не е над закона".

Той каза, че ако Израел не е съгласен с МНС, "те са свободни, независимо от възраженията си срещу юрисдикцията, да повдигнат предизвикателство пред съдиите от съда и това е, което ги съветвам да направят".

Израел и САЩ не са членове на МНС. МНС обаче твърди, че има юрисдикция над Газа, Източен Ерусалим и Западния бряг, след като палестинските лидери официално се съгласиха да бъдат обвързани с основополагащите принципи на съда през 2015 г.


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Аман от мангалаци! 20.05.2024 22:39

    По тироида ще ги разпознаете.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 02 юни 21:00ч.

Загадката Анри Пик

Режисьор: Реми Безансон
В ролите: Фабрис Люкини, Камий Котен, Алис Изас, Бастиан Буйон, Астрид Уетнал, Ханна Шигула и др.

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

везни