30.05.2024 14:52

Монд: Макрон създава еврокоалиция за изпращане на инструктори и военнослужещи в Украйна

Видян 445 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Френският президент Еманюел Макрон иска да създаде европейска коалиция, която да изпрати военни инструктори в Украйна, пише "Монд".

"Изпращането на френски и европейски инструктори в Украйна може да бъде въпрос на седмици или дори дни. По наша информация френските власти искат да създадат коалиция от държави, които желаят да обучават украински войници на територията на Украйна", пише изданието.

Според вестника решение в този смисъл може да бъде обявено по време на посещението на Володимир Зеленски във Франция следващата седмица в чест на 80-годишнината от съюзническия десант в Нормандия на 6-7 юни.

"Идеята е първо да се изпратят няколко десетки специалисти, за да се определят нуждите от обучение. Втората е да се изпратят няколкостотин военнослужещи. Обсъжда се обучението на сапьори, както и обучението на войниците от новата (украинска) мотострелкова бригада", уточнява изданието.

Към тази коалиция може да се присъединят Литва, както заяви външният министър на републиката Габриелиус Ландсбергис, Естония, Великобритания и други държави.

"За много страни това е логично продължение на стартиралата през есента на 2022 г. Мисия на ЕС за обучение на украинските сили (EUMAM) за подготовка на украински войници в Европа, в която участват 24 държави от ЕС и Норвегия", пише вестникът.

Според "Монд" мисията е позволила да се обучат 52 000 украински войници в сухопътни боеве, разминиране, борба с ядрени, радиологични, биологични и химически заплахи и поддръжка на оборудване. Планира се да бъдат обучени още осем хиляди войници.

"По-голямата част от обучението, предоставено от европейците, в момента се провежда в Полша, Германия и Великобритания, което изисква значителни усилия по отношение на логистиката и удължава продължителността на недостъпността на украинските войници", се казва в публикацията.

Изданието допълва, че Киев страда от недостиг на личен състав и не желае да освобождава войниците, разположени на фронта. Така например миналата есен обучението във Франция трябваше да бъде отложено с един месец поради липсата на кандидати, изпратени от Генералния щаб на ВСУ.

Изпращане на западни инструктори

Миналата седмица министър-председателят на Естония Кая Калас заяви, че някои западни държави вече са изпратили свои военни да обучават украинци, но тези държави не поемат отговорност за смъртта на свои граждани в зоната на военните действия.

В понеделник главнокомандващият на ВСУ Олександър Сирски заяви, че е узаконил посещението на френски инструктори в тренировъчни центрове в Украйна. По-късно телевизионният канал BFM цитира френското министерство на отбраната, че въпросът за изпращането на военни инструктори все още се уточнява.

Според "Ню Йорк Таймс" Киев е поискал от НАТО да помогне за обучението на новобранци в близост до фронтовата линия в условията на настъпление на руските войски. Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ Чарлз Браун заяви, че изпращането на инструктори на НАТО в Украйна изглежда неизбежно.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

дева