13.06.2024 14:18

Московската борса преустановява търговията с долари и евро

Видян 277 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Московската борса (MOEX) преустанови търговията с долари и евро в сряда, като този ход бе продиктуван от новия пакет санкции, представен от Министерството на финансите на САЩ по-рано през деня.

Спирането засяга търговията с чуждестранни и благородни метали, както и търговията с акции и пари на най-големите руски публични търговски пазари, отбеляза MOEX в изявление. С изключение на доларите и еврото, всички останали финансови инструменти остават оперативни. Пазарът на деривати също не е засегнат от промените, като търговията продължава както обикновено, отбеляза MOEX.


Централната банка на Русия доразви въпроса в отделно изявление, като обясни, че "транзакциите с щатски долари и евро ще продължат на извънборсовия пазар". За определяне на обменните курсове Централната банка на Русия ще използва "банкови документи и информация от цифрови платформи за извънборсова търговия", допълни регулаторът.

По-рано в сряда Министерството на финансите на САЩ въведе нов пакет от ограничения срещу Русия, насочени към "основополагащата финансова инфраструктура" на страната. Обявявайки пакета, министърът на финансите Джанет Йелън заяви, че Русия напълно се е превърнала във "военна икономика" и сега е "дълбоко изолирана" от международната финансова система. 


"Днешните действия засягат останалите им възможности за снабдяване с международни материали и оборудване, включително зависимостта им от критични доставки от трети страни", заяви Йелън.

Освен към MOEX, пакетът от санкции е насочен и към две негови дъщерни дружества, а именно Националния клирингов център (NCC) и Националния депозитар за разплащания (NSD).

Преустановяването на търговията с долари и евро на платформата, която напоследък бележи бум, влиза в сила от днес. MOEX съобщи, че е регистрирала рекордно висока активност на частните инвеститори още през февруари, като общо 4,1 млн. физически лица са извършили трансакции на платформата. През миналия месец общият обем на търговията на пазарите на платформата се измерва на 126,7 трилиона рубли (1,4 трилиона долара) в сравнение с 94,2 трилиона (1 трилион долара) през същия период на предходната година.


 Пламен Валентинов



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес ще ви дойде наум идея за промяна в дома или семейството

Днес ще ви дойде наум идея за промяна в дома или