Свързани новини

27.07.2020 09:20

МЗ раздаде респиратори за 10 млн. лв. само на свои

Видян 5378 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Със средства от Европейска програма региони в растеж министерство на здравеопазването е закупило 317 респиратора. Договор за доставка на апаратите е сключен с Китай с постановление на МС от 27 март, като първата поръчка е за 50бр. на цена 30хил. лв. за брой. С прехвърлянето на средства от европейски програми, правителството целеше да подсигури болниците, за да могат да приемат пациенти с Ковид, пише порталът Право и здраве.



Оказва се обаче, че всичките 317 респиратора са разпределени в лечебни заведения търговски дружества с държавно участие, каквито общинските болници не са и разбира се още по-малко частните болници. Това стана ясно от справка, която Право и здраве поиска по реда на закона за достъп до обществена информация.



На същата дата, 27 март, бившият здравен министър – Кирил Ананиев издаде заповед, с която определи и задължи кои болници ще приемат пациенти с коронавирус определи и по колко такива ще бъдат настанявани в тях. В приложението към заповедта, лечебните заведения, които ще приемат ковид пациенти за интензивно лечение не са само болниците с държавно участие, фигурират и общински и частни.



Тъй като болниците са търговски дружества, решението на министерството да подпомогне само държавните и то с европейски средства, е директна помощ от държавата към определени търговски дружества, което противоречи и на българското и на европейското законодателство. 
В началото на април общинските болници съобщиха, че изпитват затруднения с преструктурирането и апелираха към МЗ да бъдат подпомогнати със средства от ОП Региони в растеж и Развитие на човешки ресурси тъй като изпитват недостиг и а персонал и на апаратура. В 79 общински лечебни заведения са обособени 233 легла за интензивно лечение и наблюдение на пациенти с COVID-1 съгласно заповед на министъра на здравеопазването. Нито една от тези 79 болници не е получила респиратори от здравното министерство.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 28.07.2020 01:44

    Това да не са дефектните респиратори, за които ЕК предупреди?! Този слугинажен номенклатурчик трябва да бъде разследван за безобразията в МЗ и източване на здравната каса

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог