13.10.2024 08:00

Най-красивият басейн в света и великите плажове на Бондай

Видян 6868 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лятото започва тази седмица, тръбят хората в Сидни, които приемат седмицата на 7 октомври за старт на любимия им сезон. Едно от богатствата на най-зеления и най-чистия град на света са неговите приказни плажове, които са част от него. Днес ще разкажем за 3 от тях, воглаве със световноизвестния Бондай. ВИЖ СНИМКИ ТУК!

От идеалния център на Сидни през олимпийските обекти, запазили спомена за игрите преди 24 г., неусетно, за двадесетина минути и най-добре с Юбер, се стига до мястото, за което мечтае всеки сърфър по света и у нас.

Колите спират до кметството, което е побрало и единствените два ресторанта на самия плаж Бондай, където да опитате прочутата местна риба барамунди.

Но по-добре отидете сутрин и си заслужете обяда, като тръгнете по алеята, дълга 3,5 км, която минава през 3 знаменити ивици, заели приказните и драматични по релеф заливи на това уникално място.

Пътеката край океана тръгва от най-красивия басейн в света. Той е изграден върху скалите в края на плажа. Намира се в подножието на сграда със заведения. А най-великолепното, освен гледката към виртуозите на сърфа и техните неповторими изпълнения върху вълните, високи до няколко етажа, е пръскането на пяната от самите тези вълни в басейна.

Неговият изумруден цвят на водата приканва всеки да влезе и да поплува, а всичко е толкова фотогенично – или както се казва напоследък – инстаграмабъл, че пръстът неусетно натиска и натиска копчето и не може да спре да запечатва цялата красота в снимки и видеа.

Нататък алеята извива и кроволичи към също доста фотогенични скали, на които – сякаш позират – стоят екзотични птици, кацнали за отмора след полет над морските ширини.

После стълби продължават пътя покрай хубави къщи с причудливи градини, богати на тропически растения – цветя и храсти под пищни палми, до върховната точка на маршрута. На пика има и наблюдателна площадка за всички онези, които не могат да минат и 10 метра сред този фантастичен пейзаж, без да се отснемат или да запечатат фамозния миг.

Надолу алеята се спуска над скалите с мини гимнастически площадки на открито, където сред указанията за възможни упражнени съзряхме и „български клек”, който ние самите не наричаме така.

И извива слизайки над втория плаж, също сърфърски, но по-тесен и по-интересен от Бондай, който е наричан Тамарама. Забелязваме танцуваща двойка на пясъка край плискащите се едри вълни на океана. Хората от скритото от ветровете в свеобразна пещера под стълбището, което продължава крайбрежната алея капанче наблюдават и аплодират дуета, както и надзъртащите от околните скали и сърфърите, които се обличат и се събличат на зелената площ зад пясъка.

Нататък се продължава над високите скали, които водят покрай прекрасни вили – шедьоври на съвременната архитектура на многомилионни цени, към последния от огърлицата 3 плажа – Бронте. Той е използван за „морски бани” от 1887 г., както разбираме от указателна табела, като винаги е имало стриктни правила за ползване – от 10 сутринта до 6 вечерта. Извън тези часове, в недели и на официални празници навремето право да му се радват имат само мъжете.

Бронте е най-ласкавият, най-мекият от трите плажа, по-нисък и по овален от другите 2, с обществени къщички с маси и скрити стаи за преобличане по бруления хълм над пясъчната ивица.

По пътя обратно устаняваме нещо, което при смайването от приказните гледки на идване бяхме изпуснали от поглед.

Вече знаехме за австралийците, че са винаги ведри, учтиви и дисциплинирани, но дори на крайбрежната алея те спазват строг ред – хората се разхождат, тичат и т.н. според посоките на английското движение, което е прието тук като част от владенията на Короната, изчакват се, вместо да се изпреварват, когато се наложи.

Да не говорим, че никой не пуши и не само, защото цигарите и другите инструменти са твърде скъпи в страната – континент.

Те истински и органично обичат и се отдават на спорта и физическата култура на всички възрасти – от 7 поне до 70, при това по всяко време на всеки ден, не само на почивните, и огромната част изглеждат чудесно, без да се помпат и да се химизират.  А много от дамите дори не се гримират. Естественото е красиво.

 
Борис Ангелов
Бондай-София  


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.media си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Дипломата е знак, че си учил, а не че си научил

Дипломата е знак, че си учил, а не че си научил

Дипломата е знак, че си учил, а не че си ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 13 октомври 21:00ч.

Вън от пещта 2013 г. ‧ Трилър/Екшън ‧ 1 ч 56 мин

Режисьор: Скот Купър
В ролите: Крисчън Бейл Ръсел Базе Кейси Афлек Rodney Baze Jr. Уди Харелсън Харлан Дегроат

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог