Свързани новини

10.11.2020 13:30

НАП спи за милиони лв. измама на ХелпКарма и офшорните акции от Credissimo на шефа й: заради близостта с ГЕРБ ли?

Видян 16841 пъти | Коментари 3
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


НАП, която преследва хиляди малки фирми, когато заради кризата закъснеят с някой ден да внесат 1000 лв. данък, 2 години – защо ли – проспива злоупотребите на ХелпКарма, които са били ясни и очевидни за всички, които са във властта и са имали достъп до оборотите
й: 21 млн. лв. приходи, 113 млн. разходи и 8 млн. разлика (5 млн. лв. налични). Наясно са били и с осигурителната измама, разкрита от ексдепутата и ексзам.-финансов министър с ресор НАП Георги Кадиев: един се е осигурявал на супервисока заплата, за да се възползва от максималния осигурителен праг и вместо върху 30-50-80 000 лв., от които 27% са данъци и осигуровки, те са се правили върху въпросния праг, който преди беше 2400, стана 2600 лв. и ще бъде 3000 лв. Разликата е в десетки хиляди лева ощетяване на хазната и НОИ всеки месец. И така 2 години.
Дали данъчните са си затваряли очите заради застъпничеството, демонстрирано и декларирано дори в Европарламента лично от евродепутатката на ГЕРБ Ева Майдел? Това не е ясно.

Не е ясно също защо не са дали поне сигнал до службите, че има възможност дори за нарушаване на още по-опасни от данъчните и осигурителните закони. Атанас Чобанов от Биволъ например написа: „Индиректно ще рече, че шефът на ХелпКарма притежава акции в Кредисимо през малтийска офшорка, но този факт не е деклариран по ЗМИП”. Какво се крие зад абревиатурата? Закон за Мерките срещу Изпиране на Пари.
За какво иде реч?
Раздавачът на бързи кредити Credissimo първо отрече яростно, а след това беше принуден да признае, че акционер в него е шефът на ХелпКарма Константин Кръстев. За да не разкрие истината докрай и да намесва Малта, морето и неговите офшорни хора,  Credissimo определя участието на Кръстев в бързо кредитиращата фирма като „индиректно”. Пък и процентът не бил голям. И на Ковачки процентът в Общинска банка беше 3 пъти по-малък от дела на общината, пък управляваше като едноличен господар финансовата институция – даже в нейната централа най-големият кабинет беше неговият и там приемаше посетители.
 Credissimo прибегна до опровергаването на собствената си фалшива информация, за да се оправдае и по друг повод – че не управлява платформата за дарения ХелпКарма, която беше разкрита от бТВ за огромни злоупотреби. Включително – отчетени разходи за стотици хиляди лева на операции, които са извършени напълно безплатно.
Тази измама и в чии джобове са потънали парите също трябва да се разследва от НАП, а ако са потънали в офшорка – и от ДАНС и другите ни тайни служби. Цитираме 1 към 1 оправданието на Credissimo:
„Кредитната компания Кредисимо не управлява платформата за дарения ХелпКарма (HelpKarma) и не е


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 13.11.2020 11:04

    Не НАП спи, а слугата Ананиев като министър на финансите и началника му Борисов, който нарежда какво да се прави за всичко. Както казва той "който не се съобразява с него...бухалка"!

  • 001 Златко 11.11.2020 15:56

    Ей значи кръга "Капитал" и bTV не могат да понесат, че хората от HelpKarma са започнали да отчисляват на ГЕРБ вместо както досега на "Да, България" на Христо Иванов - слуга на Иво Прокопиев, и веднага ги нападнаха и им спретнаха медийна димка! А когато от фондацията плащаха на "правилната" партия, тогава си мълчаха, нали?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв