Свързани новини

27.10.2016 13:24

Насрочената за днес среща между ЕС и Канада се отлага

Видян 1666 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Европейският съюз и Канада се отказаха от днешната среща в Брюксел, на която трябваше да бъде подписано Всеобхватното икономическо и търговско споразумение, предаде БНР.


Срещата е отложена за неопределена дата с идеята да бъде предоставено повече време на белгийското федерално правителство да се спогоди с властите на областта Валония, които настояват за по-големи гаранции за спазване на екологичните стандарти и на правата на европейските работници и потребители.


Безпрецедентно за стандартите на европейския протокол датата 27 октомври стоеше празна в календара на Европейския съвет до късно снощи. Програмата за деня на премиера на Канада Джъстин Трюдо също не беше попълнена с пътуване до Брюксел на интернет страницата на канадското правителство, а бяха вписани само срещи в Отава.


До последно вчера председателят на Съвета Доналд Туск повтаряше, че шансове за среща на върха в четвъртък има. Форматът на подобни международни заседания включва председателите на Съвета Туск и Еврокомисията Юнкер, които от името на 28 държави в Съюза сключват договори с лидерите на трети страни.


Смисълът на събитието се очакваше да е Всеобхватното икономическо и търговско споразумение, което остава лист хартия без политически консенсус сред всички правителства от ЕС.


Заради вътрешнополитически разногласия Белгия налага вето. Снощи регионалната власт във Валония отново не свали възраженията си, а политиците обявиха, че тази сутрин подновяват кризисните преговори в 11 часа българско време. Валонците настояват за предпазна клауза в СЕТА, която да им позволи оттегляне, ако търговските им интереси бъдат накърнени в сектори като земеделието. Поставят се условия и за арбитражите за търговски спорове. Дори и белгийските политици да се обединят днес около обща позиция, тя първо отново трябва да бъде представена на посланиците на останалите 27 страни-членки, преди ЕС да може да съобщи на Канада, че е готов за сделка.


Премиерът на Канада Джъстин Трюдо трябваше да излети снощи за Брюксел, за да подпише споразумението за свободна търговия с Евросъюза. От Отава съобщиха, че пътуването му засега се отлага заради неспособността на Белгия да уреди компромис между своите региони, които блокират сделката.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес определете кои са вашите основни силни страни

Днес определете кои са вашите основни силни страни и