Не на двустранна среща с Путин без Украйна: Харис

Свързани новини

08.10.2024 12:23

Не на двустранна среща с Путин без Украйна: Харис

Видян 346 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кандидатът за президент на Демократическата партия Камала Харис изключи възможността за преговори с руския президент Владимир Путин за уреждане на конфликта в Украйна, освен ако Киев също не участва в процеса.

В интервю за CBS в понеделник тя бе попитана дали би била склонна да се срещне с руския лидер, за да се постигне мир в конфликта, който продължава вече почти три години. „Не на двустранна среща без Украйна, не. Украйна трябва да има думата за бъдещето на Украйна“, каза тя.

Запитана дали би подкрепила изпълнението на отдавнашното искане на Украйна да се присъедини към НАТО, тя не даде директен отговор, като заяви, че това е въпрос, „с който ще се занимаваме, ако и когато се стигне до този момент“, като добави: „В момента подкрепяме способността на Украйна да се защитава срещу непровокираната агресия на Русия.“

По-нататък Харис се пошегува с републиканския си съперник Доналд Тръмп по този въпрос, като заяви, че „ако той беше президент, Путин щеше да седи в Киев в момента“.


Тръмп неколкократно обеща да сложи край на сраженията в рамките на 24 часа, ако бъде избран за президент, още преди да положи клетва. Макар да не е предоставил много подробности, неговият кандидат за президент Джей Ди Ванс заяви, че потенциалното мирно споразумение може да включва забрана за присъединяване на Украйна към НАТО и създаване на „демилитаризирана зона“ по протежение на настоящата фронтова линия.

Харис обаче отхвърли обещанието на Тръмп. „Той говори за това, че, о, той може да го прекрати още в първия ден. Знаете ли какво е това? Става дума за капитулация“, каза тя.

Администрацията на американския президент Джо Байдън, в която Харис сега работи като вицепрезидент, публично се придържа към принципа „нищо за Украйна без Украйна“. Руският външен министър Сергей Лавров обаче обвини Запада, че по същество забранява на Киев да води преговори с Москва, виждайки в Украйна полезен инструмент в противопоставянето с Русия.

През юни Путин заяви, че Русия е готова незабавно да обяви прекратяване на огъня и да започне мирни преговори, веднага щом Украйна започне да изтегля войските си от Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област и се откаже от плановете си да се присъедини към НАТО. По-късно обаче той изключва всякакви преговори, докато украинските войски окупират и част от Курска област.

От своя страна украинският лидер Владимир Зеленский отказа всякакви „преговори“ с Русия за четирите бивши територии и твърди, че е сигурен, че един ден Киев ще се присъедини към водения от САЩ военен блок.


Пламен Валентинов


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.media си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 13 октомври 21:00ч.

Вън от пещта 2013 г. ‧ Трилър/Екшън ‧ 1 ч 56 мин

Режисьор: Скот Купър
В ролите: Крисчън Бейл Ръсел Базе Кейси Афлек Rodney Baze Jr. Уди Харелсън Харлан Дегроат

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

риби

Сериозните неща ще ви отегчават

Сериозните неща ще ви отегчават. Не бързайте да бягате,