28.06.2024 09:37

Няма как да е нарушена забраната да бъдеш неограничено отговорен съдружник: Лена Бориславова за Гюров

Видян 401 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Днес ПП-ДБ ще внесе отново правилата за избор на членове на новото ръководство на Антикорупционната комисия", каза Лена Бориславова в Народното събрание.

Попита и отговори "защо".

    "Преди всичко, за да осигурим работещ в интерес на всички граждани орган, който да разследва корупцията по високите етажи на властта и злоупотребите с парите на българските граждани".

    "Резултатите на старата антикорупционна комисия, или по-скоро липсата на такива резултати, потвърждават, че този орган се води от политически зависими лица, и истински разследвания за корупция по високите етажи на властта просто няма да има", каза Лена Бориславова.

Добави, че ако комисията не смени своето ръководство, въпреки новото законодателство, ще продължи да се използва "като политическа бухалка срещу опонентите на ГЕРБ и ДПС". Даде пример с казуса на Андрей Гюров.

    "Както вчера стана с Гюров. То е явна атака. КОНПИ твърди, че Гюров е нарушил, защото притежава 2 % дял в дружество с ограничена отговорност. Всеки студент по право знае, че съдружниците в едно ООД са ограничено отговорни. Т.е. няма как да е нарушена забраната да бъдеш неограничено отговорен съдружник. От месеци срещу всички прозрачно избрани от демократичната общност се води поголовна война.

Бориславова допълни, че опитът за отстраняване на Гюров е само част от нея.

    "От местните избори насам има сигнали за несъвместимост или за касиране на резултатите от изборите подадени срещу: Благомир Коцев - кмет на Варна, Васил Терзиев - кмет на Столичната община. Предстои да разберем колко независим е ВАС, при положение, че експертизата е изцяло в полза на резултатите в подкрепа на Васил Терзиев".

Лена Бориславова каза, че повечето сигнали се подават от "агент Петър от ДС" чрез организацията "Радио и телевизия "Истина или свобода"". Тя обърна внимание и на още детайли във връзка с тази "атака", както я определи.

    "Само три дни след провала на опита за отстраняване на Ясен Русев, кмет на район "Искър", заради един глас, един глас не им стигна, за да го отстранят, са извършени шест смени на членове на квотата на ГЕРБ и ДПС, и малкото ДПС - ИТН в ОИК".

Бориславова беше категорична, че от ПП-ДБ ще се борят с всички средства на закона и политиката, за да "защитим от атаките на завладяната държава".

Надежда Йорданова обърна внимание на механизмите, които от ПП-ДБ ще предложат, за избор на членове на новото ръководство на Антикорупционната комисия.

    "Различните номинации ще бъдат оценени от комисия, която ще бъде истинска независима. Това са представители на ВКС, на Министерство на правосъдието, Висшия адвокатски съвет, на Омбудсмана, на Сметната палата".

Тази комисия по номинации ще направи преценка на професионалните и нравствени качества на кандидатите. Като "камъчето на раздора с ГЕРБ", Йорданова определи "детайла" и настоя:

    "Настояваме комисията по номинациите да направи оценка на кандидатите - да ги подреди поред. Да ги степенува кои от тях са най-подходящи. Докато ГЕРБ настояват комисията да не прави това".

Йорданова каза, че тепърва предстои да се види дали желанието за антикорупционни реформи е действително и при останалите политически партии. Бориславова отново потвърди, че от ПП-ДБ няма да подкрепят втори мандат на ДПС.


 Източник: БНТ



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 28.06.2024 12:01

    Тая къде е завършила ? и къде е работила, мали мали и тая ще бъде законотворец.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец