16.05.2024 14:24

Няма място за военни блокове в Азиатско-тихоокеанския регион: Путин

Видян 407 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Азиатско-тихоокеанският регион трябва да бъде свободен от военни блокове поради потенциала им да подкопаят баланса в сигурността, заяви руският президент Владимир Путин.

Говорейки на пресконференция с китайския си колега Си Дзинпин, Путин отбеляза, че неотдавнашните преговори между Москва и Пекин още веднъж са показали, че подходите на двете страни към много регионални и международни проблеми "са или корелирани, или съгласувани".

Той каза, че и двете сили провеждат независима външна политика, тъй като се стремят към "по-справедлив, демократичен многополюсен световен ред", като ролята на ООН е в центъра му.

Путин добави, че Русия и Китай се застъпват за "устойчива и адекватна архитектура на сигурността" в Азиатско-тихоокеанския регион. В ясна препратка към НАТО и други доминирани от Запада организации Путин заяви, че районът "няма място за затворени военни и политически съюзи".


Смятаме, че създаването на такива съюзи е вредно и контрапродуктивно, добави той.

Междувременно Си отбеляза, че "манталитетът на Студената война" остава широко разпространен на международната арена, предупреждавайки, че "едностранната хегемония, конфронтацията на блоковете и политиката на властта пряко заплашват целия свят и сигурността на всички страни".

Докато генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че воденият от САЩ военен блок няма планове за разширяване в Азия и не вижда Китай като противник, той все още ще следи събитията в региона и ще изгради по-тесни връзки с индо-тихоокеанските си партньори. САЩ също имат отделни договорни съюзи с Австралия, Япония, Южна Корея, Филипините и Тайланд.

През 2021 г. САЩ, Великобритания и Австралия също създадоха партньорство в областта на сигурността, наречено AUKUS, което включва Вашингтон и Лондон, подпомагащи Австралия в придобиването на ядрени подводници.


През ноември 2023 г. Путин заяви, че НАТО се опитва да разшири зоната си на влияние в Азиатско-тихоокеанския регион. Той смъмри САЩ за това, което според него са егоистични опити да се "привлекат членовете на алианса в създаването на напрегната ситуация" в района. Той отбеляза, че Москва и Пекин са добре запознати с тази политика и укрепват отбранителните си способности чрез провеждане на съвместни военни учения.


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

козирог

Имате нужда от повече активност

Имате нужда от повече активност, но е добре да я