14.05.2015 13:00

Нинова: Реална доходност на пенсионните фондове е 1.46%

Видян 796 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Парламентът ще разгледа доклада на временната комисия за проучване на финансовото състояние на пенсионноосигурителните дружества и управляваните от тях универсални и професионални пенсионни фондове.


Комисията беше създадена след предложените промени за пенсионното осигуряване от вицепремиера Ивайло Калфин. Тя беше сформирана след като се установи, че в последните години частните пенсионни фондове, към които гражданите се осигуряват задължително, не трупат доходност, която за последните десет години е отрицателна.


Докладът за проучване на финансовото състояние на пенсионносигурителните дружества и управляваните от тях универсални и професионални пенсионни фондове съдържа информация, която досега не е била огласявана публично. Документът съдържа констатации на проблемите в системата и предложения за тяхното разрешаване.


Това каза пред БНР депутатът от БСП Корнелия Нинова, която е председател на временната комисия в НС, която изготви доклада.

Във фондовете има около 8 млрд. лева. Този въпрос засяга около 4 200 000 българи, родени след 1959 г. Парите са инвестирани предимно в дългови ценни книжа, в акции, права и дялове, в банкови депозити, парични средства има, инвестиционни имоти.


Фондовете твърдят, че доходността е положителна, тоест парите на хората се увеличават, а КФН казваше че е отрицателна. Търсехме откъде идва това разминаване. Разбра се, че е поради това, че двете страни изчисляват периода за различно време и заради това се използват различни методики, каза Нинова. 


Народните представители са изискали от КФН и пенсионните дружества да направят обща методика и до 2 месеца да излязат с еднозначни данни дали парите на хората реално се увеличават. Ако това не се случи, Нинова заяви, че ще внесе законопроект в парламента , за да бъде извършено това със закон.


Реална доходност на Универсалните пенсионни фондове за 12.-годишен период е 1.46%, каза Нинова. Тоест, ако сме имали 100 лева вътре, са станали 101.46 лв. За професионалните фондове е 0.98%, посочи тя. 


Предложение на комисията е да се намалят на 3% таксите за самите фондове, които в момента вземат 5% от всеки превод. Второто основно предложение е за засилване на контрола . Предлага се законопроект с който се разширява понятието за „свързани лица", както и затягане на контрола върху дружествата от страна на КФН.


Според Нинова, няма да се стигне до разбирателство за пенсионната реформа, предлагана от вицепремиера Ивайло Калфин, пише КРОСС.


Хора от много големи сектори в икономиката не са съгласни с тази реформа. За нас , като политическа партия, големият въпрос е увеличаването на възрастта за стажа и пенсиониране. Ние не подкрепяме такава реформа. Против сме увеличаването на стажа и възрастта за пенсиониране. Това не решава проблемите в пенсионната система. Просто в такава икономика и такава безработица не е възможно, физически, да натрупаш такъв стаж, да работиш до 65 години, да си в здравословно състояние да работиш и да придобиеш право на пенсия. Има елементи, които вероятно на второ четене, когато се гласува текст по текст, ще подкрепим. Да речем нашето предложение за ранното пенсиониране - ако не ти стигат 2 години стаж или възраст, да можеш по рано да се пенсионираш с по-ниска пенсия. Това е наша стара идея, г-н Калфин я предлага. Такова нещо бихме подкрепили, коментира Корнелия Нинова. 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Гърция прие 6-дневна работна седмица

Гърция прие 6-дневна работна седмица

Гръцкото правителство разреши на все ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

стрелец