Депутатите приеха на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване. Те предвиждат при определяне размера на обезщетенията за безработица на осигурявалите се в България и в страни от ЕС, да не се вземат предвид само доходите от последната работа, каквато е практиката досега, а изчисленията да се правят на база последните 24 календарни месеца, предхождащи прекратяването на осигуряването.

Свързани новини

25.07.2024 13:47

НС прие промени за размера на обезщетенията за безработица: На първо четене

Видян 621 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Депутатите приеха на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване. Те предвиждат при определяне размера на обезщетенията за безработица на осигурявалите се в България и в страни от ЕС, да не се вземат предвид само доходите от последната работа, каквато е практиката досега, а изчисленията да се правят на база последните 24 календарни месеца, предхождащи прекратяването на осигуряването, предаде БНР.

В мотивите на вносителите от ГЕР-СДС е записано, че целта е да се осигури справедливост и да се ограничат злоупотребите при отпускане на обезщетения. Деница Сачева изтъкна, че проблемът се е задълбочил през последните години:

"Много безработни след краткосрочна нискоквалифицирана работа в друга страна от ЕС получават в пъти по-високи обезщетения за безработица от тези, които са безработни в страната. Такава практика е налице по-отношение на регистрирани безработни в районите на Гоце Делчев, Разлог, Мадан и др. Безработните, получаващи обезщетения за безработица след кратка заетост в чужбина през 2023 г. са 7,73% от всички, които получават обезщетения, но те са получили 26 на сто от всички средства, защото обезщетението им е на максимума".

Срещу промените се обявиха само от ДПС - и членуващите в парламентарната група, и изключените от нея, с аргумента, че не бива да се противопоставят групи български граждани.


"С пълно мнозинство 50-то НС прие на първо и второ четене предложените, осигуряващи възможност за ползване на отпуск по бащинство за отглеждане на дете до 2-годишна възраст в случаите, в които майката или осиновителката е лишена от родителските права или те са дадени на бащата.


Това е първият приет законопроект в този Парламент. Колкото и големи да са различията ни и на моменти работата да изглежда невъзможна, по смислените и важни за обществото ни теми народните представители по-често показваме разум и единомислие. Освен че запълнихме празнината в законодателството, се надявам с промените да преодолеем предразсъдъците, че бащите не могат да се справят или отстъпват с нещо в осигуряването на грижа за децата си", коментира Сачева.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

60000 за Ед Шийран на ст. В.Левски

60000 за Ед Шийран на ст. В.Левски

60 000 души се събраха на концерта на Ед ...

реклама

към тв програма тв програма

НОВА 01 септември 22:30ч.

Бен-Хур

Режисьор: Тимур Бекмамбетов
В ролите: Джак Хюстън, Морган Фрийман, Тоби Кибъл

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

дева