О. Джунда: Диамантът в огърлицата острови на Айвълък

Свързани новини

25.10.2024 09:22

О. Джунда: Диамантът в огърлицата острови на Айвълък

Видян 4537 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако търсите за уикенда интересно място, не така далеч от София, Пловдив или Бургас, където лятото истински продъжава, защо не пробвате с остров Джунда?

Пътят дотам е само магистрален от София до границата с Турция и след нея, допълнен с атракцията за минута да „прескочите” от Европа в Азия по моста над Дарданелите. ВИЖ СНИМКИ ТУК!

Препоръчваме да спрете за хапване в някой от чудесните ресторанти на крайбрежната алея на Балъкесир, да опитате прекрасното местно агнешко или телешко в съвременен стил или типичната за района салата с марула и праскови, прекрасните дини и пъпеши, да пиете от чудното вино Hippokrates, което е кръстено на древния лечител от тези земи, което е сред най-добрите от Турция и много по-качествено от българската продукция.

Оттам, пак по магистрала, стигате до Айвълък. Качете се на панорамната тераса над града с приятно заведение. В златния ас – по залез – природната картина е превъзходна. На фона на топлите тонове, в които е обагрено небето, насред морето, което сребрее, се отличават четирите острова в залива. Те са свързани посредством мостове със сушата и помежду си. Получава се нещо като огърлица или корона.

А нейният най-блестящ диамант е Джунда, наричан още Алибей. Чудесно е да започнете пребиваването си на този красив остров вечер, за да го видите първо именно окъпан в светлина.

Крайбрежната алея е заета от ресторанти, като всичките са добри, но ще се ориентирате кой е най по заетостта с местни хора. Тук са специализирани в морската храна, която за разлика от положението у нас, където внасяме замразена незнайно кога стока, е уловена в морето същия ден.

На втора линия са разположени хотели, магазинчета и баове, а в дъното на централното площадче и търговската чаршия.

Малките къщи могат да ви накарат да се чувствате в Созопол или Несебър, на друг остров в Егея, а защо не и в Испания – настроението и чувството е средиземноморско.

Най-хубавото на острова е, че всичко е с човешки размер – постройките са ниски, неголеми, чудесно декорирани. По малките улици и площадчета, в уютните барчета със свой индивидуален стил, винаги има хора, но усещането е за дискретно спокойствие. Какво повече му трябва на човек за истинска почивка?

Малките хотелчета, тук няма грамади като по нашето море – по-ретро в центъра и по-модерни извън него, са сред любимите места за ваканция на турците, които – както е известно – притежават многобройни световноизвестни курорти, но предпочитат да идват тук.

 
Борис Ангелов

Джунда - София



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.media си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бтв Синема 27 октомври 21:00ч.

Пропукване 2007 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 1 ч 53 мин

Режисьор: Грегъри Хоблит
В ролите: Антъни Хопкинс Тед Крауфорд Райън Гослинг Уили Бийчъм Розамунд Пайк Ники Гарднър

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион