Starlink на Мъск

Свързани новини

31.03.2024 07:13

Огромен черен пазар за Starlink на Мъск: Bloomberg

Видян 4785 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сателитните комуникационни терминали Starlink, произведени от SpaceX на Илон Мъск за изключителна употреба в неговата мрежа, могат да бъдат закупени незаконно в страни, където не съществува споразумение за тяхното използване – включително държави, които са обект на международни санкции, съобщи Bloomberg.

Съобщава се, че нарастващата търговия на черния пазар се е появила в територии с лошо интернет покритие и качество, където има нужда от високоскоростни онлайн комуникации.

Комплектите Starlink, разработени и експлоатирани от американската аерокосмическа компания, са в "широка употреба" в Йемен, който е в разгара на десетилетна гражданска война, според неназован правителствен служител, цитиран от Bloomberg.

Западни дипломати заявиха пред информационната агенция, че паравоенните Сили за бърза подкрепа използват системите Starlink в Судан "за логистиката си", тъй като интернет в страната е спрян от февруари.


Уеб потребителите в Южна Африка и Венецуела също могат да заобиколят забраната и да активират терминалите на Starlink, използвайки търговци на дребно и международни кредитни карти. Южноамериканската нация е обект на санкции, наложени от Великобритания, САЩ и други западни съюзници.

В Южна Африка, където правителството все още не е одобрило заявлението на Starlink за опериране, терминалите се търгуват във Facebook групи. Дилърите предлагат да закупят и активират комплекти в съседен Мозамбик, където са лицензирани, а след това да ги доставят през границата на южноафрикански клиенти.


 В момента SpaceX има около 5500 сателита Starlink в ниска околоземна орбита, предоставящи уеб услуги на около 2,6 милиона клиенти. Компанията стартира през 2019 г. , докато главният изпълнителен директор Илон Мъск се стреми да увеличи общия брой на сателитите до 42 000 през следващите десетилетия.

По-рано тази година украинските власти заявиха, че руските военни са използвали сателитната услуга Starlink на бойното поле. Службата е широко използвана от украинската армия по време на военния конфликт, след като Мъск отключи службата за силите на Киев в ранните етапи на конфликта.

Мъск отрече да е доставял сателитната интернет мрежа Starlink на руските войски, докато говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва никога не е поръчвала официално интернет терминалите на SpaceX, добавяйки, че те не са сертифицирани за използване в Русия.


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

риби