Свързани новини

09.05.2010 17:58

Опасна буболечка ни дебне в доматите

Видян 3426 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Опасна твар пъпли в доматите, които ядем и даваме на децата си. Това стана ясно, след като министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов разпореди на Националната служба за растителна защита да засили контрола при вноса на зеленчуци от Гърция.


Причината е наличието на доматен миниращ молец. На зеленчуковите пазари в Благоевградски регион е установена зараза на тонове с реколта от Гърция, произведени на  остров Крит. Регионална служба за растителна защита в Пиринско скочи като ужилена и започна масирани акции срещу вредителите.


Специалистите поясниха, че заразата е във вид на ларва по зеленчуците и се причинява от свирепия нашественик Tuta absoluta – гъсеница, която минира листата, стъблата и се вгризва в плода, причинявайки значителни загуби от доматената реколта в оранжерии и на открито. Щетите могат да достигнат 100%. Миниращият молец произхожда от Южна Америка, но през последното десетилетие захапа и Стария континент, като причини убийствени щети на производители в Испания, Южна Франция, Италия, Румъния и Кипър. Гадината може за нула време да зарази стопанства и оранжерии и да унищожи до корен всяко производство. Жизненият цикъл на молеца е от 29 до 38 дни, като в зависимост от температурата може да се размножи лавинообразно бързо.


Добрата новина обаче е, че заразата не е опасна за здравето на хората, ако доматите обилно се измиват и изрязват паразитите, обясняват експерти. Но при недобра хигиена минираният зеленчук като нищо може да се превърне в бомба със закъснител и да причини стомашни проблеми, особено при децата. Това се дължи както на  буболечката в самия домат, така и на екскрементите й.


Лошото е, че заразеният зеленчук трудно може да бъде различен на щанда, защото симптоми за наличие на молеца са мините с форма на безцветни петна (минни петна) по листата.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 02 юни 21:00ч.

Загадката Анри Пик

Режисьор: Реми Безансон
В ролите: Фабрис Люкини, Камий Котен, Алис Изас, Бастиан Буйон, Астрид Уетнал, Ханна Шигула и др.

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.