Свързани новини

23.06.2024 15:06

Орбан и Мелони решават съдбата на Урсула на среща

Видян 2107 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На специална среща в понеделник премиерите на Италия и Унгария и лидери на консерваторите в Европа Джорджа Мелони и Виктор Орбан решават дали Урсула фон дер Лайен да има втори мандат като председател на Европейската комисия, съобщи най-силната медийна група на Апенините Медиасет.


Беседата на двамата досега силно недолюбвани и подценявани в Брюксел, оказали се в силна позиция след триумф на евроизборите, идва на фона на напусналите и без това най-ударената група на либералите в Европарламента седем представители на Чехия, покрай тоталния провал на Макрон и макронистите. Напомняме, че в нея братски партии са ДПС и Никола и Ицо Хазарта от ПП!


Чешките отцепници се присъединиха към групата на Мелони и Орбан. Които пък, съответно, са и моментни председатели съответно на Г7 и на ЕС - унгарецът поема егидата от 1 юли, т.е. идния понеделник.


И най-важното: срещата Мелони - Орбан е в навечерието на гласуването на кандидатурите за нов премиер на Европа. То се очаква в четвъртък и петък. 


Както вече писахме неколкократно, Мелони е силно ухажвана от месеци от Урсула, но крие в джоба си силен коз - резервна кандидатура за поста й от бившия шеф на Европейската централна банка и бивш премиер на Италия - неин директен предшественик - Марио Драги.


Председателстващата Г7 обаче се радва и на силно ухажване от страна на френската си посестрима Марин Льо Пен, която има идея двете да обединят консервативните групи в Европарламента и да станат основна сила в него.


Според изчисленията на италианския еврокомисар и бивш премиер в техническо правителство Джентилони досега Урсула е разчитала на крехко за бройките в Европарламента мнозинство от около 40 гласа от ЕНП, социалистите и либералите.


Последните сътресения обаче силно са ерозирали позициите й, като се очаква и нови отцепници да намалят още повече преднината й от 5-6%, която имаше и да я съкратят до 3-4%, което не гарантира успешен мандат със стабилно мнозинство.


Напомняме, че Фон дер Лайен стана председател на ЕК след множество преговори - цял маратон от разговори на европремиерите преди 5 г.


По едно време тогавашният лидер на Европа и премиер на Германия Меркел, в чийто кабинет Урсула беше провален военен министър, даже беше предложила за премиер на ЕС нашата Кристалина Георгиева. Тогавашният ни премиер Борисов и Орбан, който в онези години още не беше изгонен от ЕНП като дисидент срещу "генералната линия на партията", бяха против, както разказа самият Бойко в записи, които бяха публикувани. Така се стигна до налагането на силния тогава Макрон, който пробута на останалите Урсула.


Тя претърпя огромен провал в основната политика, към която ориентира ЕС в мандата си - Зелената сделка, силно ревизирана, включително от родната й Германия.


Още по-скандално беше всичко, което направи в интерес на американския гигант Пфайзер и във вреда на европейската фармация при К19.епидемията. В момента тече и разследване дали се е облагодетелствала от налетете много милиарди от джобовете ни, тъй като съпругът й работи за същата щатска компания. Дълго време тя укриваше мобилния си телефон, за да не могат да се докажат обещанията, които й е дал, а и тя от своя страна, в кореспонденцията си с боса на Пфайзер. Такава комуникация изобщо е абсолютно неприемлива, тотален конфликт на интереси и основателно подозрение за неприятни практики като за КПКОНПИ.  



Пламен Веселинов



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

близнаци