14.06.2024 16:12

НАТО ще създаде "големи бази" близо до Украйна: Орбан

Видян 675 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че НАТО се стреми да създаде няколко големи бази в Източна Европа, за да увеличи доставките на оръжие за Украйна, и увери, че страната му няма да участва в това начинание.

В интервю за радио "Кошут" в петък Орбан, който отдавна критикува западния подход към конфликта в Украйна, изказа предположение, че ръководеният от САЩ военен блок иска да "победи руснаците", защото смята, че "това е единственият начин да се сложи край на войната".

Според унгарския лидер страната му е единствената държава - членка на НАТО, която се противопоставя на тази политика. "На бойното поле това няма решение, те трябва да бъдат принудени да прекратят огъня и да водят мирни преговори".

Орбан отбеляза, че един от новите аспекти на кампанията на НАТО в подкрепа на Киев ще бъде създаването на "украинска мисия". "Те искат да координират прехвърлянето на оръжия в три големи бази в Полша, Словакия и Румъния", твърди премиерът, визирайки трите държави, граничещи с Украйна.


Унгарският лидер обаче заяви, че Будапеща не желае да участва в това усилие, с аргумента, че "не желае да рискува да превърне Унгария в руска военна цел".

"Ние не даваме нито пени. Не предоставяме унгарска територия... Ако има действие извън Украйна, ние също няма да участваме в него".

Коментарите на Орбан идват, след като по-рано тази седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предложи да се предоставят на Киев най-малко 40 млрд. долара годишно, като същевременно призова за по-стабилни и надеждни ангажименти от страна на членовете на блока, както и за "справедливо разпределение на тежестта".

Столтенберг също така призна за разрива между Унгария и НАТО по въпроса за подкрепата за Украйна, като отбеляза, че Будапеща няма да участва в тези усилия. Унгария също така отказа да изпрати свой персонал в Украйна или да допринесе за доставките на оръжие, но Столтенберг твърди, че тя "ще продължи да финансира общия бюджет на НАТО".


 


 Пламен Валентинов


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес вашето умение да комуникирате ще бъде ключово

Днес вашето умение да комуникирате ще бъде ключово за