02.07.2024 15:37

Орбан, най-големият европейски съюзник на Путин, пътува до Киев за първи път от началото на войната: CNN

Видян 450 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Унгарският министър-председател Виктор Орбан прави първото си посещение в Украйна след началото на войната през февруари 2022 г.

"Виктор Орбан пристигна в Киев тази сутрин, за да обсъди европейския мир с президента Владимир Зеленский", съобщи говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач в X във вторник.

Разговорите между двамата лидери ще се съсредоточат върху "възможностите за постигане на мир, както и върху актуалните въпроси в унгарско-украинските двустранни отношения", добави Ковач.

Орбан е разединяваща фигура по отношение на европейската подкрепа за Украйна. Авторитарният унгарски лидер редовно се опитваше да провали инициативите на Европейския съюз, предлагащи допълнителна военна и финансова подкрепа за Киев по време на конфликта.

Унгарският министър-председател има и близки отношения с руския президент Владимир Путин, които често са били обект на проверка. Връзката им се основава както на икономическото сътрудничество, така и на някои общи ценности.

И двамата лидери също така въведоха политики, насочени срещу ЛГБТК, и потиснаха свободата на словото в своите страни, пише CNN. Унгария подкрепи Русия на равнище ООН и отхвърли санкциите на ЕС след агресията на Путин в Украйна още през 2014 г., след като Русия анексира Крим.


 Срещата във вторник се провежда в момент, когато Орбан и Унгария поемат контрола върху ротационното председателство на Съвета на ЕС, което се сменя на всеки шест месеца. По време на всеки шестмесечен период страната, която председателства, не поема контрола върху цялостния дневен ред на ЕС, но разполага с платформа, чрез която може да наложи собствените си приоритети.

На уебсайта на Съвета на ЕС председателството се оприличава "на домакин на вечеря, който се грижи всички гости да се съберат в хармония", като се добавя, че за да се гарантира "ефективността, председателството действа като "честен посредник", който надделява над собствения национален интерес".

Орбан пое контрола над президентството в понеделник с призива "Да направим Европа отново велика" - препратка към политическия лозунг на Доналд Тръмп, която ще разтревожи много от европейските му колеги, които се подготвят за потенциалното завръщане на бившия американски президент в Белия дом, загрижени какво ще означава това за ЕС.

През юли са планирани и други ключови европейски дипломатически срещи. На 9-11 юли във Вашингтон НАТО ще отбележи 75-годишнината от създаването на алианса. Очаква се дневният ред на това събитие да бъде доминиран от дългосрочните планове за подкрепа на Украйна и разговорите за евентуалното ѝ присъединяване към алианса.

Разговорите между двамата лидери ще се съсредоточат върху "възможностите за постигане на мир, както и върху актуалните въпроси в унгарско-украинските двустранни отношения", заяви говорител на унгарското правителство.


 Орбан призова украинския президент  да помисли бързо спиране на огъня, което може да ускори мирните преговори, и "дали да не се поеме по малко по-различен път" от този на сложните дипломатически инициативи.


По думите му Унгария би искала да има много по-добри отношения в Украйна, да загърби различията с поглед към бъдещето и да участва в модернизирането на украинската икономика.


Орбан каза на Зеленский и че унгарското европредседателство ще бъде на разположение на Киев.


Много високо ценим инициативите на президента Зеленский за постигане на мир. Казах на г-н президента, че тези инициативи изискват много време. Заради правилата на международната дипломация те са много сложни.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

близнаци

Кои са приятелите ви и какво ви свързва с тях

Кои са приятелите ви и какво ви свързва с тях? Понякога