Свързани новини

24.01.2020 11:05

Още двама руски дипломати са шпиони, обяви прокуратурата

Видян 2369 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прокуратурата е събрала доказателства за извършвана разузнавателна дейност на територията на страната ни от двама руски граждани, ползващи се с дипломатически имунитет, предаде БНР.


За единия от тях, за когото се съобщава, че е акредитиран у нас като първи секретар в консулския отдел на посолството на Руската федерация в София, има данни, че от 2017 г. досега е търсил информация за механизмите на българския изборен процес.


Вторият е служител на Търговското представителство на Русия. За него има данни, че от октомври 2018 г. до настоящия момент, е събирал информация в сферата на енергетиката и енергийната сигурност, която изпращал в централата на руската разузнавателна служба в Москва.


Заради дипломатическия им имунитет делата срещу двамата са спрени, а главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи за установеното при разследванията и за действията на прокуратурата.



Това е поредният случай от последните няколко месеца, в който прокуратурата е изключително активна по темата, пише Сега.

В края на октомври държавното обвинение изненадващо обяви, че руски дипломат е уличен в шпионаж в България. В ДАНС бил получен сигнал, че дипломатът е осъществявал разузнавателна дейност от септември 2018 г. Провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на  България, ЕС и НАТО. Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги. Шпионинът е работел като първи секретар в руското посолство. Първо бе обявено, че е изгонен, после се оказа, че не е. В крайна сметка след кратка суматоха той и семейството му действително си тръгнаха към Москва. По същото време стана ясно, че България е отказала да пусне в страната назначения нов руски военен аташе. Оказа се, че той е сред лицата, които нямат право да пребивават в страни от ЕС.

Стана ясно, че дипломатът се е опитал да



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Джани Родари 25.01.2020 21:22

    Джани Родари на 25.01.2020 в 21:21 "...— Ще останеш доволна от твоя господар — каза дон Домат — Щом оздравея, ще ти подаря обвивката от един шоколад, който изядох миналата година. Ще видиш какъв чудесен мирис има! От благодарност Ягодка се поклони чак до земята... …Това го развесели и той даже подари на Ягодка една обвивка от бонбон. — Това е за теб — каза великодушно той. — Ближи тази обвивка. Тя е много сладка: преди две години в нея беше увит един много хубав бонбон. Ягодка благодари на Домат с поклон и му каза: — Седем години работя и това е вече третата обвивка от бонбон, която получавам от ваше превъзходителство. — Виждаш ли — отговори Домат, — аз съм добър господар. Слушай ме, и ще бъдеш доволна. — Който се задоволява с малко, е щастлив — каза Ягодка и след като се поклони, отиде да си гледа работата…"

  • 002 Турски шпиони в България АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ 24.01.2020 15:28

    https://mesbg.org/%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8-%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8/po5k3m3jen329s9sneo30whtml

  • 001 ЦАЦИ и Геши на Шиши и Мутрьо ПРЪСТОВЕТЕи 24.01.2020 15:25

    Цацаратурата МУ се правеше на заспала при истинския шпионаж: Разследване на Фрог нюз Източник: http://frognews.bg/news_104779/SHPIONSKI-TRILAR!-Upravliavashtite-kriiat-skandal-s-turski-agenti-i-ketcher/ ШПИОНСКИ ТРИЛЪР! Управляващите крият скандал с турски агенти и кетчер

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни