23.06.2024 17:00

Още една африканска държава кандидатства за членство в БРИКС

Видян 8468 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Зимбабве е готова да се присъедини към БРИКС, което ще ѝ осигури по-благоприятна среда за свободна търговия с други държави членки, обяви министърът на отбраната на южноафриканската държава Оппа Мучингури-Кашири.

Мучингури-Кашири направи това изявление по време на международния междупартиен форум на БРИКС в руския град Владивосток, съобщава зимбабвийският държавен вестник The Herald.

"Зимбабве, както и много от другите представени тук държави, е твърдо убедена в потенциала на БРИКС да противодейства на господството на западните сили, като оспорва едностранното им вземане на решения и насърчава по-балансиран глобален пейзаж", е цитирано нейното изказване.


Забележките на Мучингури-Кашири идват по-малко от две седмици след като президентът на Зимбабве Емерсон Мнангагва обяви намерението на правителството си да се присъедини към БРИКС по време на рамките на Петербургския международен икономически форум (ПМИЕФ).

Президентът Мнангагва заяви, че е обсъдил този ход с руския си колега Владимир Путин по време на двустранните разговори на 7 юни, когато двамата лидери се договориха и за засилване на сътрудничеството между Москва и Хараре.

БРИКС е основана през 2006 г. от Бразилия, Русия, Индия и Китай, а през 2011 г. към нея се присъединява Южна Африка. Групата се разшири тази година, когато Египет, Етиопия, Иран и Обединените арабски емирства станаха пълноправни членове. Въпреки разширяването групата реши да запази първоначалното си име.


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

близнаци