13.09.2024 11:13

От ЕС питат Кристалина какво прави МВФ отново в Русия

Видян 527 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Няколко държави от ЕС питат днес ръководителя на МВФ защо в понеделник се завръща в Русия за пръв път от 2021 г. и ѝ "помага да оптимизира икономиката си". Срещата на Кристалина Георгиева с финансовите министри на съюза в Будапеща (макар че някои страни участват на по-ниско ниво, защото бойкотират Виктор Орбан).


Балтийските и скандинавските страни плюс Франция, Полша и Белгия са недоволни, че фондът подновява мисиите си и призовават да преосмисли позицията си. Според МВФ просто се изпълняват задълженията, които специалистите му имат към всяка страна член, каквато е Русия. Според "Блумбърг" от фонда опитали да убедят Москва срещите им да са в трета държава.

Няколко държави от Европейския съюз възнамеряват да оспорят становището на ръководителя на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева относно плана на базирания във Вашингтон кредитор да се ангажира с Русия по икономически въпроси за първи път след нахлуването в Украйна.

На среща на пратеници на ЕС в сряда Франция, Белгия и Полша, както и няколко балтийски и скандинавски държави, заявиха, че са изненадани от решението на МВФ по-рано този месец да възобнови годишните икономически прегледи с Москва, според запознати с въпроса.

Представител на Литва заяви, че страната планира да повдигне въпроса директно пред Георгиева по време на обедната среща в събота в Будапеща с европейските финансови министри, казаха хората, които помолиха да не бъдат назовавани, тъй като разговорът е поверителен.

Дипломатът добави, че според тях този ход предлага на президента Владимир Путин икономическа помощ и легитимност, в момент, когато ЕС и САЩ се опитват да изолират Русия.

Представителят на Литва също така заяви по време на срещата в сряда, че първата мисия на голяма международна организация в Русия след нахлуването през февруари 2022 г. може да бъде използвана от Москва като пропаганда, за да покаже, че международната ѝ изолация се смекчава, казаха хората.

Той също така планира да изпрати писмо до Георгиева, което очаква да бъде подписано от няколко членове на ЕС, в което да изрази загриженост относно процеса, който изглежда води към нормализиране на отношенията с Москва, казаха те.

По-рано тази седмица МВФ заяви, че възобновява годишните прегледи на руската икономика, тъй като икономическата ситуация в региона е „по-уредена“ от преди. Прегледът, известен като оценка по член IV, е „взаимно задължение“ на фонда и неговите членове, беше казал той.

„Оценките по член IV не са опция, а институционално задължение на фонда и се извършват в полза на всички членове“, заяви МВФ в отговор на въпроси, изпратен по електронна поща в четвъртък.

„Сега смятаме, че сме в ситуация, в която можем да предоставим икономически анализ“, заяви в интервю ръководителят на европейския отдел на фонда Алфред Каммер.

И МВФ, и Русия отказаха да уточнят кой е инициирал рестартирането.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви в интервю миналата седмица, че не възразява срещу годишния преглед, но би имала проблем с това Москва да получи финансова подкрепа от МВФ. Министерството на финансите отказа да коментира повече. Русия не е кандидатствала за помощ от МВФ от 2000 г. насам.

МВФ заяви, че негови служители ще започнат виртуални дискусии с руските власти на 16 септември и след това ще пътуват до страната за лични разговори. Това посещение е планирано да започне на 1 октомври, твърдят хората, като един от тях добавя, че МВФ се е опитал да убеди Русия да проведе срещите в трета страна.

Този ход беше предприет малко след като Ксения Юдаева, бивш първи заместник-управител на руската централна банка, беше назначена от Москва за неин представител в изпълнителния съвет. Тя замества Алексей Можин, който заемаше този пост от 90-те години на миналия век.

Икономиката на Русия е нараснала с 4% на годишна база през второто тримесечие, по оценка на Федералната статистическа служба на страната от миналия месец. Според икономисти, анкетирани от Bloomberg, растежът вероятно ще се забави през останалата част от годината.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 сталинска 13.09.2024 14:00

    троянска кобила.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 15 септември 21:00ч.

Най-добрата оферта 2013 г. ‧ Трилър/Романтика ‧ 2 ч 11 мин

Режисьор: Джузепе Торнаторе
В ролите: Джефри Ръш Върджил Олдман Силвия Хукс Клеър Доналд Съдърланд Billy Whistler

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Имате хъс и ентусиазъм

Имате хъс и ентусиазъм, което ви кара да кроите твърде