Златните резерви на Русия се доближиха до исторически връх

Свързани новини

09.09.2024 11:00

Златните резерви на Русия се доближиха до исторически връх

Видян 701 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По данни на централната банка на Русия златото в Русия е достигнало нов връх от 188,8 млрд. долара, а делът на златото в международните резерви на страната надхвърля 30% за първи път от почти четвърт век.

В петък Банката на Русия съобщи, че от началото на август стойността на монетарното злато в международните резерви се е увеличила с над 9 млрд. долара, или с 5,1%.

Цената на златото се повиши с 3,6% през август, за да завърши месеца на 2513 USD/унция, което означава, че значителна част от увеличението на стойността на руските авоари се дължи на ефекта от преоценката.

Това все още е най-високият дял на монетарното злато в международните активи на Русия от януари 2000 г. насам, когато той достигна 31,2%. Най-високото равнище в съвременната история на страната е регистрирано през януари 1993 г. - 56,9%.


По данни на централната банка международните резерви на страната продължават да нарастват, като към 1 септември достигат 613,7 млрд. долара, което е с над 11 млрд. долара повече спрямо предходния месец.

Международните резерви на Русия официално се определят като високоликвидни чуждестранни активи, държани от Банката на Русия и правителството на страната, състоящи се от чуждестранни валути, специални права на тираж в МВФ и монетарно злато.


Близо половината от международните резерви на Русия бяха замразени на Запад в началото на 2022 г. като част от санкциите, свързани с Украйна. Банката на Русия не е предоставила подробна разбивка на това, което е било обездвижено.

Частта от резервите на Русия, която не е била замразена, се състои от злато и чуждестранна валута, държани в страната, както и от авоари в китайски юани.

Управителят на Банката на Русия Елвира Набиулина заяви, че финансовата стабилност на страната няма да бъде засегната, ако Западът конфискува замразените ѝ активи. Според Набиулина регулаторът диверсифицира валутните си резерви в продължение на няколко години и в момента извършва операции с резерви, които не са засегнати от санкциите.

Москва осъди замразяването на активите на централната банка като незаконно, заявявайки, че то е „подкопало доверието“ на западните държави. Кремъл предупреди за ответни мерки, ако средствата бъдат конфискувани.


Пламен Валентинов


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 15 септември 21:00ч.

Най-добрата оферта 2013 г. ‧ Трилър/Романтика ‧ 2 ч 11 мин

Режисьор: Джузепе Торнаторе
В ролите: Джефри Ръш Върджил Олдман Силвия Хукс Клеър Доналд Съдърланд Billy Whistler

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Сутринта ще се събудите изпълнени с куп прекрасни идеи


Сутринта ще се събудите изпълнени с куп прекрасни