Ето какво трябва да знаете, за да сте в безопасност, тъй като поредното „лято на черната вдовица“ настъпва в югозападната част на Америка.

Свързани новини

02.06.2024 07:35

Паяк с отрова 15 пъти по-силна от тази на гърмяща змия се появи отново в САЩ

Видян 2908 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Учени и експерти по контрол на вредителите призовават жителите на Тексас, Аризона и други югозападни щати да останат бдителни, тъй като това лято се завръщат смъртоносните паяци черни вдовици.

Експертите предупреждават, че женските екземпляри от този вид могат да нанесат удар с мощна невротоксична отрова, 15 пъти по-силна от ухапване от гърмяща змия, която се използва за защита и парализиране на плячката, предаде DailyMail.

Отровата, известна като латротоксин, може да предизвика силни мускулни болки и спазми, сърдечни проблеми, коремни спазми и да парализира диафрагмата, което води до сериозни проблеми с дишането - но тя е заплаха най-вече за децата, възрастните и немощните хора.


Научният консенсус продължава да е, че видът не е агресивен към хората, освен ако не е застрашен.

Ето какво трябва да знаете, за да сте в безопасност, тъй като поредното „лято на черната вдовица“ настъпва в югозападната част на Америка.

„Те предпочитат затрупани места“ - твърди Брайънт Макдауъл, специалист по борба с вредителите, който провежда обучения и семинари по темата за Тексаския университет A&M.

Лично аз съм срещал паяци черни вдовици, които се мотаят в кофите за боклук на открито, в пушечните ями за барбекю, които са били недокоснати известно време, и под мебелите на терасата - казва Макдауъл.

Черните вдовици обикновено предпочитат да се крият в укрепени места, по-близо до земята, обясни Макдауъл в консултация тази пролет, включително под камъни, купчини дърва, дупки, изкопани от други животни, и издълбани пънове на дървета.


Ключов признак, че наблизо може да има черна вдовица, са техните уникално разхвърляни мрежи.  

Търсете паяжини, които изглеждат така, сякаш са изплетени от много пиян паяк - обяснява Ти Джей Мартин от програмата „Майстори градинари“ на Университета на Аризона в окръг Кочиз.

Черната вдовица обикновено плете много разхвърляна паяжина - каза Мартин, - която не прилича на стереотипната спретната и симетрична паяжина на повечето паяци.

Според информационен лист на Университета на Аризона през юни жителите на щата трябва да бъдат най-бдителни за повторната поява на вида в техния район, тъй като черните вдовици „са много активни през горещите летни нощи“.


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Днес нещата няма да стават според предварителните ви планове

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днес нещата няма да стават според предварителните ви