Свързани новини

20.05.2009 09:28

Пакистан подобрява ядрения си арсенал

Видян 1333 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сателитни снимки показват, че Пакистан разширява два обекта, които се считат за важни за ядрената му програма в опит да повиши разрушителната сила на ядрения си арсенал, предаде БГНЕС.


Снимките показват значително разширяване на химически комплекс близо до Дера Гази Хан, който произвежда ураниев хексафлуорид и уран, материали, необходими за производството на ядрени оръжия, съобщиха анализаторите от Института за Наука и Международна Сигурност (ИНМС). На обекта в близост до Равалпинди, снимките показват, че пакистанците "са добавили втори комплекс за разделяне на плутоний в съседство със стария", се казва в доклада.


През последните години Пакистан строи и два нови реактора за производство на плутоний. "Взети заедно, тези подобрения показват, че Пакистан наистина провежда стратегически план за подобряване на разрушителни потенциал и възможностите за доставка на своя ядрен арсенал", се казва в доклада. Разширяването на обектите ще позволи на Пакистан да построи по-малки, по-леки оръжия на основата на разцепването на плутония - термоядрената реакция, които използват "плутоний като детонатор и естествено обогатен уран като вторичен заряд", добавят анализаторите. На снимките на химическия комплекс се виждат нови индустриални сгради, нови противовъздушни инсталации и няколко нови басейна за утаяване като част от разширението.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

рак