Свързани новини

24.04.2009 15:40

Първанов:Енергийната сигурност изисква равнопоставени участници на пазара

Видян 1332 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Представените тук държави имат ключово значение за енергийните доставки . При подготовката на форума сме искали да има пълна приемственост с предишните форуми, посветени на енергийната сигурност, каза президентът Георги Първанов в словото при откриването на Енергийната среща на върха "Природен газ за Европа. Сигурност и партньорство", предаде БГНЕС.


"Ние считаме, че диалогът и срещите по тази тема не са достатъчни до сега. Искрено се надявам, че софийската среща ще доведе до катализирането на този диалог. От доставките на газ зависи не само развитието на националните икономики. Това е фактор, който е от значение за регионалната и националната сигурност. В последно време има напрежение при доставките на газ. Не само заради подобни момент ние сме длъжни да погледнем критично на преноса и добива на газ, каза Първанов. По думите му - според анализите има неблагоприятни перспективи по отношение на добива на газ – световните залежи на природен газ ще стигнат за 60-70 години при сегашните прогнози на потреблението. Не е оптимистична и прогнозата за пренос на газ – недостатъчно развита и стара е мрежата, която се нуждае от реновиране и възстановяване, наличните хранилища са недостатъчни. Считаме че софийският форум ще допринесе за международния диалог по отношение на енергийните доставки. Не само подобни моменти на напрежение, както беше в началото на годината показват какво е необходимо да се направи, припомни Първанов. Анализът на ситуацията показва недостатъчен добив и може да се стигнем до изчерпване на досегашните ресурси. Не е оптимистична и картината на пренос на газ към европейските пазари. Необходими са около 400 млрд евро за възобновяване на газопреносната мрежа. Пречките са икономическата и политическата нестабилност, болезнената смяна на пазрните принципи, посочи Първанов.
Енергийната сигурност изисква равнопоставени участници на пазара. Не бива да влияе политическата коннюнктура, категоричен е президентът. Необходима нова визия за газовите доставки в Европа. Но затова са необходими няколко важни действия - правителствата на страните производители и транзитьори на природна газ трябва да синхронизират системите си. Диверсификацията на пазарите също е от особена важност. Принципът за достъп на трети страни до енергийните източници трябва да стане практика. Изграждането на стратегически газохранилища и свободен капацитет на цялата система, развитието на конкурентен единен газов пазар са важни и стратегически цели, посочи Първанов. Случаите на пазари с един единствен доставчик следва да са на базата на гъвкави договори при пълна прозрачност, уточни той. Енергийната сигурност на газовите потоци. Недостатъчната прозрачност са фактори, които влияят на недостатъчното развитие на системата. Информацията за дългосрочната визия за регулаторната рамка ще дадат възможност за стратегично развитие. На базата на добри практики да се установи добра регулаторна рамка ще гарантира добрите инвестиции в енергетиката. Необходимо е създаването на европейски независим регулаторен орган, категорично посочи държавният глава. С цел засилването на доверието, предсказуемостта и доверието. Ние сме за създаване на Обсерватория на енергийната общност, която може да е с център в София. Тя ще осигури мониторинг върху системата, която ще гарантира енергийната общност в региона. Тя ще работи ефективно с пазарната обсерватория на ЕС, но която работи само със страни членки. Необходимо е да се привлекат локалните малки пазари на газ, които работят сега малко хаотично. Така ще се създадат условия за пълноценен енергиен пазар в региона на Югоизточна Европа и Черноморския район, което ще подобри живота на хората. От особена важност е да се изработят правила за солидарност и бърза помощ за осигуряване на доставките, каза още държавният глава.
Според президента Първанов все по-настойчиво се поставя въпроса за необходимостта от развитие. Това предполага и създаването на европейски регулаторен орган, независим от правителствата, който да съблюдава преноса и коректните доставки на газ, обясни той. По думите на държавният глава е недопустимо сигурността на едни да е причина за несигурността на други участници на пазара. Като основни отрицателни фактори той посочи ограниченият достъп до информация и недостатъчна прозрачност в газовия сектор. Президентът бе категоричен, че по време на форума българското правителство трябва да демонстрира ясна политическа воля за преноса на газ. Първанов каза още, че експерти от всички страни, присъстващи на форума и експерти от ЕК са изготвили проект за декларация на софийската енергийна среща. "Постигнахме консолидиран текст, който отразява общата ни политическа воля", каза още той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

рак