Свързани новини

21.08.2013 15:50

По-малко европари за България

Видян 1173 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Почти по всички оперативни програми средствата са по-малко за следващия период в сравнение с настоящия, съобщи вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова.



Правителството одобри проекта за споразумение за партньорство с ЕК, което очертава финансовите параметри за периода 2014-2020-а година.



"Искам да призова всички участници в процеса, свързан с усвояването на средствата от ЕС и бъдещи бенефициенти да направим така, че малкият ресурс, с който ще разполагаме, да бъде изразходван ефективно и да достигне до там, където най-много е нужен", каза Златанова, цитирана от БГНЕС.



Министърът на правосъдието съобщи, че още днес споразумението за партньорство ще бъде публикувано на интернет портала Eufunds.bg и призова всички внимателно да го прочетат. Тя подчерта, че превръщането на европейските фондове и средства в битка вътре в страната е изключително непродуктивно.



В споразумението са изнесени и данни за състоянието на страната към август 2013 година.



В документа се отбелязва, че в България не е достатъчно задоволително качеството на образователната система, че страната ни е на предпоследно място в Европа по здравеопазване, че сме на първо място в Европа по бедност. Говори се за ниска иновативност в страната, ниска резултатност на научната система, за неефективно използване на ресурсите и енергията, за неприключила модернизация на системата за обществени услуги и държавната администрация, за слабо усвояване на средства, за неприключила реформа в съдебната система.



"Нека всички заедно със средствата от ЕС да успеем през следващите 7 години да преодолеем тези неща", призова вицепремиерът.



Във връзка с новата ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" образователният министър Анелия Клисарова съобщи, че в петък или най-късно идния понеделник ще бъде назначен зам.-министър на образованието и науката, който да отговаря именно за усвояването на средствата от ЕС и за оперативната програма.



"Програмата за наука, образование, иновативен растеж е изключително важна. Един от приоритетите на програмата е свързан с научните изследвания и новите технологии. Друг приоритет е връзката между образованието, бизнеса и пазара на труда", обясни тя. Министър Клисарова за пореден път подчерта, че политически уволнения в министерството няма да има.



Регионалният министър Десислава Терзиева призна, че още не може да даде окончателен отговор колко града ще влязат в Ос 1 на ОП "Региони в растеж". В момента градовете са 67, но още ги обсъждаме със заинтересованите страни и основно с НСОРБ, заяви тя и обеща през следващия месец да представи пред медиите новата оперативна програма.



Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова обясни, че и през следващия програмен период основни приоритети на ОП "Околна среда" ще бъдат водите, отпадъците и биоразнообразието.



Земеделският министър Димитър Греков подчерта, че в момента изостава усвояването на средствата от Програмата за развитие на селските райони.



"Изоставаме с усвояването на средствата, но още утре може да отворим мерки, които да помогнат за по-бързото използване на средствата от ЕС. Надявам се през следващия програмен период да имаме по-голяма усвояемост", заяви той.



Греков коментира, че продължава да има потенциални бенефициенти на програмата, които не са добре информирани за възможностите за получаване на средства.



"Нашите специалисти трябва да стигнат до последния специалист своевременно, така че точно и ясно да бъдат информирани хората", подчерта Греков.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.