Полицай би разследвал политик, само ако му наредят: Бивш зам.-министър на МВР

Свързани новини

24.10.2024 09:23

Полицай би разследвал политик, само ако му наредят: Бивш зам.-министър на МВР

Видян 273 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Нито един полицейски началник на никакво ниво няма да си позволи да разследва политик, без това да му е или лично разпоредено, или позволено от министъра, който е политическо лице. Съответно едно политическо лице трябва да позволи да бъдат разследвани политиците, които реално се занимават с търговията с гласове, защото в крайна сметка те са купувачите Това не се случва. Не се е случвало и преди, защото този политик се съобразява със собствената си политическа партия, с политическите си поддръжници, които са го сложили там и полицаите това го знаят".

Това заяви пред БНР бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев. Той коментира работата на полицията по линия на купуването на гласове. По думите му това е мярка, която е "активна, но малко ефективна". Според него вероятно това е най-доброто, на което МВР е способно в сегашната ситуация.

"Професионалното ръководство на МВР е обезличено. То седи някъде под министъра и в последните години, особено откакто назначаваме и полицаи за министри, всъщност имаме едни политици отгоре, които управляват полицията. Полицията не е просто независим орган, който подлежи на някаква форма на политически контрол, а напротив – директно се управлява от политици", каза още Гунев.

Системата функционира така че министърът може да се намеси в работата на всички нива в полицията. В момента той може да уволни и назначи във всяка структура. И тези, които го назначават, очакват от него именно това.

"Това поставя и самия министър, който и да е той, да е в позиция да е отговорен пред политическите си господари за това какво става надолу в полицията – защо се разследва "нашият човек" или защо не се разследва този", коментира Гунев.

Това води и до самоцензура у полицаите, защото знаят, че ако не им е "разпоредено отгоре, съществуват рискове за тях".

"Резултатът от това е, че се пишат предупредителни протоколи не на политиците, които реално купуват гласовете, а се пишат на дилърите по ниските нива", каза Гунев.

Предупредителните протоколи са една от най-често използваните от МВР процедури преди избори. Според последните данни от полицията до момента са съставени близо 1200 такива документа. Сигнатлите за нарушения са 400, а образуваните дела са 84.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.media си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бтв Синема 03 ноември 21:00ч.

Черно злато 2011 г. ‧ Военен/Приключенски филм ‧ 2 ч 10 мин

Режисьор: Жан-Жак Ано
В ролите: Антонио Бандерас Емир Несиб Марк Стронг Sultan Amar Таар Раим Prince Auda

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Днешният ден прекарайте в приятна компания

Днешният ден прекарайте в приятна компания. Ако все