Свързани новини

07.07.2017 14:36

Посланикът на САЩ: България трябва да вземе "оперативно съвместими с НАТО" самолети

Видян 1230 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България ще вземе "суверенно решение" какви изтребители да вземе за въоръжените си сили, но освен цената трябва да има предвид способностите им и оперативната съвместимост с НАТО. Това обяви американският посланик Н. Пр. Ерик Рубин в речта си "Пътят напред" във Военния клуб в София, съобщава БГНЕС.


"Решението за модернизация ще иска тежки политически решения. България ги прави това ще я направи по-стабилна и сигурна," каза посланикът. Той каза, че Алиансът ще е готов да подкрепи всякакви опити за модернизация на българските въоръжени сили. Според Рубин, макар крайното решение да е изцяло на властите в София, важни са и опитът в истински въздушни схватки, а оперативната съвместимост на машините трябва да е налице както със "самолетите на Съединените щати и други съюзници в НАТО, така и със съюзници, които са ни съседи в региона."


Това е първата му голяма публична изява, откакто третото правителство на Бойко Борисов встъпи в длъжност. Преди него премиерът Борисов изложи визията си за ролята на България в председателството на Европейския съвет от януари догодина и трансатлантическите отношения, както и за модернизацията на българските въоръжени сили.


"Нито една страна не може да се справи" с днешните предизвикателства, каза посланикът и припомни, че президентът Доналд Тръмп е подчертал ангажимента към Член 5 от Северноатлантическия договор за колективна отбрана в речта си във Варшава. Той похвали сътрудничеството в отбраната между София и Вашингтон и "забележителния напредък" от 2006 г. насам, когато двете страни подписват споразумение за двустранно сътрудничество в отбраната. "Двустранната активност в отбраната за последните две години се увеличи 400 пъти. Другата седмица България ще е домакин на Saber Guardian - най-голямото международно учение в Европа тази година."


Тези усилия обаче трябва да се съчетаят с увеличени разходи за отбрана на страните членки на НАТО и закупуване на нова техника за въоръжените сили, която е "критично важна" за сътрудничеството в рамките на Алианса. "Не става дума само за купуване на самолети, а и за съвместимост, поддръжка и инфраструктура, които не вървят в комплект с нито един изтребител." С министъра на отбраната Красимир Каракачанов "споделяме възгледа, че България не трябва просто да дава пари, за да придобие самолети," а да мисли как процесът на модернизация ще освежи цялата икономика и отбранителната индустрия, обяви Рубин.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.