Свързани новини

02.12.2011 12:26

Правителствена болница: Успешните ни трансплантации са 80%

Видян 1949 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Правителствена болница изпрати до медиите декларация, с която опровергава обвиненията на Центъра за защита правата в здравеопазването, че болница "Лозенец" е нелегитимна за извършването на детски чернодробни трансплантации. В декларацията се посочва, че успеваемостта на детските чернодробни трансплантации в болница "Лозенец" е 80 процента, което е огромно постижение на българската медицина и на лекарите в болницата.


На 28 ноември организацията разпространи данни, че от 2008 г. до 2011 г. в болница "Лозенец" са извършени 10 детски чернодробни трансплантации, като пет от децата са починали още през първия месец след операцията, а две са насочени към ретрансплантация в чужбина. Тогава от центъра обявиха, че ще сезират прокуратурата и поискаха премиерът да уволни директора на болницата д-р Любомир Спасов.


В ответната декларация д-р Спасов обаче твърди, че от 2004 година до сега в университетската болница са направени общо 80 чернодробни трансплантации, от които 22 са били на деца. В документа се казва още, че успеваемостта им съответства на средната за Европа - 80 процента, което е огромно постижение на българската медицина и на лекарите в болницата.


Според ръководството на бившата Правителствена болница изнесената от неправителствената организация статистика, не само не отговаря на истината, но и показва и невероятна некомпетентност по отношение на трансплантациите.


"Това не са само операции, а дълъг следоперативен процес, в който борбата за здравето продължава с години", се казва още в декларацията. От болницата заявяват, че българските граждани трябва да знаят, че тя отговаря на всички нормативни изисквания и притежава необходимите професионални и материални ресурси за осъществяване на тази сложна, високотехнологична медицинска дейност.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци