Готическа катедрала се запали във Франция

Свързани новини

11.07.2024 14:51

Прочутата катедрала в Руан се е запалила

Видян 551 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прочутата катедрала в Руан се е запалила, съобщи кметът на града Никола Майер-Росиньол в официалния си профил в X (бивш Twitter). Той съобщи, че пламъците са обхванали шпила на сградата, построена през XI век. Паметникът е известен с това, че е бил предпочитан и рисуван многократно от известния френски импресионист Клод Моне.

Кметът заяви, че произходът на пожара все още е неизвестен и че са мобилизирани пожарникари. Снимки, публикувани в социалните медии, показват пламъци, които изригват някъде близо до върха на сградата. Според френските медии в катедралата се извършват реставрационни работи от 2015 г. насам.

Потребителите на социалните медии твърдят, че пожарникарите са пристигнали на мястото и в момента работят за справяне с огъня.


Готическата Нотр Дам дьо Руан е с най-високия църковен шпил във Франция, издигащ се на повече от 150 метра над земята.


 Местните власти съобщиха, че катедралата е била евакуирана, а около сградата е бил поставен кордон за сигурност. Засега не е ясен размерът на щетите, нанесени на постройката.


Снимките от мястото на инцидента напомнят за друг опустошителен пожар, който избухна в катедралата Нотр Дам в Париж през 2019 г. Този пожар също започна по време на ремонтни дейности и в крайна сметка унищожи емблематичния шпил на Нотр Дам. Предполагаше се, че причината е умишлен палеж, но по-късно разследващите заявиха, че няма намесено престъпление. Ремонтът на катедралата продължава. Филип Жост, ръководител на проекта за реконструкция, по-рано обеща, че шпилът ще бъде върнат на мястото си до Олимпийските игри в Париж това лято, които започват по-късно този месец. Работата обаче ще продължи и катедралата няма да бъде отворена отново поне до декември, съобщиха парижките власти.


 


 Мария Пенчева


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Мадуро печели трети мандат

Мадуро печели трети мандат

Николас Мадуро печели президентските ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 04 август 00:00ч.

Дивергенти 2014 г. ‧ Екшън/Сай-фай

В ролите: Шейлийн Удли Беатрис Прайър Тео Джеймс Four Майлс Телър Питър

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

водолей