Продажбите на китайски автомобили за първи път надхвърлят тези на американските им конкуренти

Свързани новини

18.06.2024 18:00

Продажбите на китайски автомобили за първи път надхвърлят тези на американските им конкуренти

Видян 818 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Китайските производители на автомобили продават повече автомобили в световен мащаб от американските си колеги за първи път през 2023 г., според доклад, публикуван от изследователя JATO Dynamics.

Данните показват, че китайските марки, водени от базираната в Шънджън BYD, са продали 13,43 млн. нови автомобила през миналата година, докато американските марки са продали около 11,93 млн. Японските марки "запазват силни позиции", като водят с 23,59 млн. продажби в световен мащаб.

В доклада се посочва също, че ръстът на продажбите на компаниите с китайски произход е надхвърлил този на САЩ, като се е увеличил с 23 % спрямо предходната година, в сравнение с 9 % ръст за американските фирми.


Небрежността на старите производители на автомобили, която доведе до постоянно високи цени на автомобилите, неволно насочи потребителите към по-достъпни китайски алтернативи", казва Фелипе Муньос, старши анализатор в JATO.

"Тъй като цените на автомобилите продължават да се покачват на други места, китайските автомобилни марки се възползват от тази тенденция, за да набират пазарна сила с много по-бързи темпове", обясни той.

Според доклада пазарният дял на китайските автомобилни марки рязко се е увеличил в региони като Близкия изток, Евразия и Африка, като същевременно е отбелязал ръст в Латинска Америка и Югоизточна Азия. Китайските автомобилни марки са увеличили дела си и в развитите икономики, включително в Европа, Австралия, Нова Зеландия и Израел.

Компактният седан на BYD, Qin, е най-популярният китайски модел, според доклада на JATO.


Докато китайският вътрешен пазар показва "признаци на забавяне", производителите в страната търсят "източници на растеж в чужбина".

Китайските марки вече са успешни в развиващите се икономики благодарение на политиките за по-лесен достъп, по-ниските търговски бариери и по-високата чувствителност на потребителите към цените, показва докладът.


През 2023 г. в развиващите се икономики ще бъдат продадени над 17,5 милиона нови автомобила. Това е повече от общия обем на продажбите в САЩ или Европа през годината", посочи Муньос.

Докладите добавят, че този ръст е постигнат въпреки нарастващото търговско напрежение между Китай и Запада и други фактори, като високите лихвени проценти и повишаването на цените на автомобилите.

Тази седмица ЕС наложи на китайските производители на електрически превозни средства (ЕПС) големи мита в размер до 38 %. Пекин предупреди, че в отговор на тези мита ще се насочи към авиационния и селскостопанския сектор на блока. Ходът на Брюксел последва действията на САЩ, които увеличиха четирикратно митата върху китайските електромобили до 100 %.

През уикенда Тюркян също обяви допълнителни мита от 40% върху превозните средства от Китай, което предизвика силни критики от страна на Пекин, който призова Анкара незабавно да премахне дискриминационните мита.


 Пламен Валентинов



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес вашето умение да комуникирате ще бъде ключово

Днес вашето умение да комуникирате ще бъде ключово за