17.06.2010 13:00

Проливни дъждове и наводнения тормозят Южна Европа

Видян 1928 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Хиляди спасителни отряди търсиха телата на загиналите из пълните с кал и боклуци автомобили по улиците на Кот д'Азур- един от най-тежко засегнатите региони на Франция, където наводненията взеха 20 жертви.


Френският вътрешен министър Брис Ортефьо изрази опасенията си, че броят на загиналите може да се увеличи, тъй като "безпрецедентната катастрофа" все още не е свършила. Най-тежките бури в страната от 1827 насам буквално превърнаха улиците на град Драгинян в речни корита, в които плуват преобърнати автомобили и боклуци. Някои леки коли дори са се натрупали една върху друга. Всички домове в областта са напълно разрушени. "Търсим хора и проверяваме дали нещо не е останало в колите", заяви заместник-префектът на полицията в Драгинян, където ще се проведе специална погребална церемония за загиналите в 40-хилядния френски град. Преминаващата през Драгинян река Артуби наводни и Екс-ан-Прованс, където бяха намерени още петима загинали. Жертви са били открити в Люк, Рокбрюн, Фрежу и край езерото Сен Касиен. Наводненията засегнаха тежко и Сен Тропе, където над 25 000 домакинства все още нямат електричество. Френските власти използваха хеликоптери, за да спасят заклещените хора по покривите на къщите и автомобилите. Няколко спасителни екипа преместиха 436 затворници от наводнения затвор в Драгинян. Във Фрежу, с лодки и хеликоптери бяха спасени над 1500 души. В областта бяха назначени над 2000 пожарникари, полицаи и военни, които да помагат на местното население. Френските държавни железници спряха пътуванията между Тулон и Ница. Много от малките пътища са все още затворени. Френският президент Никола Саркози обяви, че ще посети района и ще навести семействата на трагично загиналите.
Проливните дъждове не пожалиха и съседна Испания. Селищата в северната част на страната са наводнени. Пътищата и улиците са непроходими за автомобили. Нанесени са жети на жилищните сгради, накои от които са наводнени. На кадрите, разпространявани от теливизи, се вижда как местните жители се предвижват с надуваеми лодки. Над 80 души бяха евакуирани от северната испанска провинция Астурия. Най-силно е пострадало селището Ариондас, където е наводнета местната болница и пътищато водещи към нея. Спасителите се опитват да евакуират хората с вертолети и джипове. В Кантабрия 16 души се оказаха заложници на водната стихия, прекъснати са ж.п. съобщенията.
През последните дни и в България всеки следобед се изливат кратки проливни дъждове, придружени с градушки и бури. Улиците и булевардите на столицата са наводнени, което допълнително затруднява автомобилния трафик.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 09 юни 21:00ч.

Ятаган

Режисьор: Andrey Andonov
В ролите: Любомира Башева Mila Николай Илиев Omar Мариан Вълев Inspector Rangel Kostov Ирена Милянкова Barumova

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

стрелец