02.08.2024 17:37

Промяна в храненето намалява риска от деменция с 20%

Видян 291 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Рискът от деменция се увеличава с 14%, когато хората консумират около 28 грама преработено червено месо на ден - еквивалент на малко по-малко от две порции по 85 грама седмично - в сравнение с хората, които консумират само около три порции месечно, установи ново предварително проучване, предаде CNN.

Рискът от деменция обаче спада с 20 % при хората, които заменят тази малка дневна порция преработено червено месо с дневна порция ядки и бобови растения.

Преработените червени меса, като бекон, колбаси, хот-дог и деликатеси, често съдържат по-високи нива на натрий, нитрати и наситени мазнини. Проучванията показват, че консумирането на по-големи количества от тези меса е силно свързано с развитието на рак на дебелото черво и други видове рак, диабет тип 2, сърдечни заболявания и инсулт.

"Има много неща, които можем да направим, за да намалим рисковете от деменция, като започнем с действията, които са добре познати за намаляване на рисковете от сърдечносъдови заболявания", казва д-р Уолтър Уилет, професор по епидемиология и хранене в Харвардското училище за обществено здраве "Т. Х. Чан" в Бостън.

"Все още има аспекти, които трябва да се разберат по-подробно", каза Уилет в имейл. "Например изглежда, че някои храни може да са особено важни за включване и бихме искали да разберем конкретните активни съставки, но не е необходимо да чакаме всички подробности, за да предприемем действия."


Проучването е наблюдателно и може да покаже само връзка, а не непременно причина и следствие, казва д-р Дейвид Кац, специалист по превантивна медицина и медицина на начина на живот, който не е участвал в проучването.

"Въпреки това е много вероятно асоциациите да са причинно-следствени, тъй като основните рискови фактори за болестта на Алцхаймер и когнитивния упадък са рисковите фактори за сърдечносъдови заболявания, с които приемът на преработено месо е силно свързан", каза той в имейл. Кац е основател на неправителствената организация "Инициатива за истинско здраве" - глобална коалиция от експерти, посветена на основаната на доказателства медицина на начина на живот. 


 


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 04 август 00:00ч.

Дивергенти 2014 г. ‧ Екшън/Сай-фай

В ролите: Шейлийн Удли Беатрис Прайър Тео Джеймс Four Майлс Телър Питър

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

близнаци

Желанието ви е насочено към това да маркирате територията си

Желанието ви е насочено към това да маркирате