Окръжният съд в Бургас определи мярка домашен арест спрямо 59-годишния Атанас Андонов, обвинен за катастрофата, която стана на пътя Бургас - Средец преди седмица.

Свързани новини

18.03.2024 13:05

Пуснаха от ареста шофьора, причинил смъртта на жена

Видян 535 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Окръжният съд в Бургас определи мярка домашен арест спрямо 59-годишния Атанас Андонов, обвинен за катастрофата, която стана на пътя Бургас - Средец преди седмица. При инцидента на място загина 33-годишната Янита Пепелянкова, а майка ѝ и двете ѝ деца са в болница.



Шофьорът е обвинен за това, че е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на жената. По време на разследването беше установено, че автомобилът на Атанас Андонов е навлязъл в лентата за насрещно движение и така е ударил другата кола.



Преди заседанието сестрата на Андонов - Антоанета Димитрова разказа пред журналисти:



"Той ми се обади след катастрофата и ми каза така: "Сестра ми, не мога да дишам, но отивам да спасявам две деца", ми обясни той. Децата са били без колани, починалата и майката - също. Няма седалка за 5-годишното детенце. Въпреки раните му, той ми каза, че е станало нещо с колата. Брат ми има книжка от години и няма нарушения. Той се е справял при всякакви ситуации. За мен той е чист човек, с чисто минало, но медиите и обществото го представят по съвсем друг начин. Той за мен е невинен!".



Прокурорът по делото Ангел Георгиев потвърди, че двете жени и децата не са били с колани в автомобила. По време на заседанието той поиска обвиняемият да остане в ареста. Предстои да се назначи съдебно-автотехническа експертиза, която да определи дали е имало проблем с автомобила преди удара.



"На правия участък ограничението е 60 км/ч, а той твърди, че е карал с 80 км/ч. Тъй като толкова е задал на устройството. Автомобилът му е автоматик и е с темпомат. На автопилот с 80 км/ч.", уточни прокурорът, цитиран от БНР.



Прокурорът допълни, че Андонов има още две нарушения на Закона за движение по пътищата през 2021 и 2022 г. Едното от тях е за превишена скорост на същия участък, на който се е случила катастрофата. Другото е за несъобразяване с пътната маркировка. Андонов обясни, че тези нарушения са свързани със сина му, който често шофирал същата кола.



59-годишният Атанас Андонов е пенсионер по болест. Неговият адвокат поиска да му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение - "парична гаранция". Защитникът обясни, че Андонов има операция на сърцето, на медикаментозно лечение е и след задържането му здравословното му състояние се е влошило. Според адвоката, повдигнатото обвинение не е правилно, тъй като нанесените телесни повреди са две - на децата, а майката на починалата не е пострадала.



В съдебната зала, обвиняемият каза, че съжалява за случилото се, отправи съболезнования към близките на починалата жена и поиска по-лека мярка за неотклонение.



"Не се чувствам толкова виновен. Колата изведнъж тръгна наляво без да я завивам и аз започнах така наляво-надясно и стъклото се напука и усетих удар. Колата я карах на автопилот. Изразявам съжаление и поднасям съболезнования на близките на семейството. Съжалявам за това, което причиних".



Предвиденото в закона наказание е от 5 до 15 години затвор.



Случаят придоби голям обществен отзвук, след като съпругът на Янита, който е полицай, разказа пред медиите, че вместо рождения ден на малката дъщеря, трябвало да подготвя погребение на съпругата си, а децата все още не знаели за смъртта на майка им.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

козирог

Ще сте много чувствителни към всички неща

Ще сте много чувствителни към всички неща, които се