Путин подкрепи сделка за лунна станция с Китай

Свързани новини

12.06.2024 17:37

Путин подкрепи сделка за лунна станция с Китай

Видян 419 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът Владимир Путин подписа закон за ратифициране на междуправителствено споразумение между Русия и Китай за сътрудничество при изграждането на Международна лунна изследователска станция (МЛИС).

Документът, с който президентът утвърждава споразумението, договорено за първи път от Москва и Пекин през 2022 г., беше публикуван в сряда на официалния портал за правна информация на Русия.

Законът за ратификация миналия месец премина през долната камара на руския парламент, Държавната дума, а миналата седмица беше одобрен от горната камара, Съвета на федерацията.

Споразумението за сътрудничество в областта на станцията на Луната „отговаря на интересите на Русия, тъй като ще допринесе за укрепване на стратегическото партньорство на Русия с Китай“ и ще осигури „утвърждаване на водещата роля на Русия в изследването на космическото пространство, включително в изследването и използването на Луната“, се казва в обяснителната бележка към закона.


Съвместната работа с Пекин също така ще повиши ефективността на научните изследвания, провеждани в ILRS, и ще намали потенциалните технически и финансови рискове, свързани с изследването и използването на Луната, както и ще улесни обучението на учени и друг персонал за бъдещи космически проекти, се казва още в съобщението.
 
ILRS се разработва от руската космическа агенция Роскосмос и Китайската национална космическа администрация (CNSA). Но според Москва и Пекин проектът, който има за цел да „насърчи изследването и използването на космическото пространство от човечеството за мирни цели“, остава отворен за всички заинтересовани страни и международни партньори. Към него вече са се присъединили девет други държави, включително Южна Африка, Египет и Пакистан.

Планира се космическото съоръжение да се състои от станция на лунна орбита и база на повърхността на Луната. Тя ще бъде поддържана от няколко интелигентни мобилни роувъра и скачащ робот, заявиха по-рано CNSA и Роскосмос.

Според пътната карта, предоставена от руската космическа агенция, се очаква ИЛРС да започне да функционира до 2035 г. Тъй като проектът е разделен на няколко етапа, Русия и Китай планират да изберат място за лунната база до 2025 г., като усилията за изграждане ще последват между 2026 и 2035 г.


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Имате нужда от повече активност

Имате нужда от повече активност, но е добре да я