ВСУ се опита да удари Курската атомна електроцентрала, заяви Владимир Путин

Свързани новини

22.08.2024 16:00

Путин: Тази нощ ВСУ опита да нанесе удар по Курската АЕЦ

Видян 371 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ВСУ се опита да удари Курската атомна електроцентрала, заяви Владимир Путин на среща за ситуацията в пограничните райони. „Врагът се опита да нанесе удар по атомната електроцентрала през нощта срещу 22 август“, заяви президентът.

Международната агенция за атомна енергия вече е информирана за инцидента и е обещала да изпрати свои представители, които да оценят ситуацията, добави държавният глава.

По-рано днес постоянният представител на Русия в международните организации във Виена Михаил Улянов заяви, че ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси ще посети Курската АЕЦ следващата седмица. Дипломатът уточни, че се е срещнал с генералния директор на организацията и е обсъдил с него всички въпроси, свързани с това пътуване.

Миналата събота Гроси и главният изпълнителен директор на Росатом Алексей Лихачов обсъдиха по телефона ситуацията в Курската и Запорожската атомна електроцентрала. Лихачов подчерта, че ситуацията около тези атомни електроцентрали продължава да се влошава, като също така покани Гроси да посети в близко бъдеще Курската АЕЦ и град Курчатов и лично да оцени положението около централата.

По време на срещата Путин попита Алексей Смирнов, изпълняващ длъжността губернатор на Курска област, за ситуацията в централата в момента. Ръководителят на областта заяви, че ситуацията в АЕЦ е стабилна, централата работи в нормален режим.

Генералният директор на "Росатом" Алексей Лихачов заяви на 17 август по време на телефонен разговор с ръководителя на МААЕ Рафаел Гроси, че ситуацията около Курската и Запорожската АЕЦ продължава да се влошава - броят на съобщенията за подготовка на провокации от страна на Украйна се е увеличил многократно. Ръководителят на държавната корпорация помоли директора на организацията да посети в близко бъдеще Курската АЕЦ и град Курчатов, за да оцени лично ситуацията. Още същия ден Гроси потвърди намерението си да посети централата.

На 21 август говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, отговаряйки на въпрос на „Известия“ по време на брифинг, заяви, че посещението на Гроси в Курската АЕЦ в края на август се уточнява.

Преди това, на 16 август, представител на руската агенция за сигурност заяви, че Украйна подготвя удар по Курската и Запорожската АЕЦ. В същия ден военният кореспондент Марат Хайрулин заяви, че Киев планира да взриви „мръсна бомба“ и че се подготвят удари по местата, където се съхранява отработеното гориво от АЕЦ. По-късно руското министерство на отбраната изтъкна сериозността на информацията, постъпваща по независими канали, че Киев се готви да нанесе удар по атомната електроцентрала.

На 6 август частите на ВСУ преминаха в настъпление за завземане на територии в Курска област. Според началника на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов настъплението им е било спряно.

По данни на Министерството на отбраната от 22 август ВСУ е загубила над 4,7 хил. военнослужещи и 68 танка по време на сраженията в Курското направление. В Курска, Белгородска и Брянска област е въведен режим на антитерористична операция за осигуряване на безопасността на гражданите.

Източник: Гласове



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

AI възстановка на лицето на Христос

Вижте AI лицето на Христос

След като се оказа, че Торинската ...

реклама

към тв програма тв програма

Кино Нова 25 август 21:00ч.

В тайна служба на Нейно величество

Режисьор: Питър Хънт
В ролите: Джордж Лейзънби, Даяна Риг, Тели Савалас

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Не пренебрегвайте

Този четвъртък не пренебрегвайте себе си в полза на