19.08.2024 10:58

Радев не подписа кабинета на Горица, Главчев и Стоянов остават

Видян 2339 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът Румен Радев няма да подпише указ за назначаване на служебен кабинет, като така оставя за неопределено време на власт сегашното правителство на Димитър Главчев с вътрешен министър Калин Стоянов. Той обяви това, след като Горица Грънчарова-Кожарева представи структурата и състава на кабинета си. В него тя предложи да остане вътрешният министър Калин Стоянов.


Президентът коментира, че оставането на Стоянов на поста не може да гарантира провеждането на честни избори и призова Грънчарова да го смени, като ѝ даде срок до 15 часа днес.


"Обърнах внимание при връчването на мандата - да се гарантира успокояване на политическата обстановка и провеждането на честни избори. Очевидно това е невъзможно, ако министър Калин Стоянов запази поста си", каза Радев.


Грънчарова обаче отказа:


"Специално в МВР, проведох разговори със синдикатите, срещнах се всички областни директори на полицията, директора на ГДНП, директора на пожарната и редица редови полицаи. Това, което чух от тях, беше едно и също - това е човек, който осигурява спокойствие от системата, той е един от нас, а не парашутист. 24/7 е с отворен телефон, а когато му се постави проблем, взима бързи и адекватни решения".


Тя заяви, че е взела решението си убедено и информирано и няма как да го промени за няколко часа. Президентът отговори, че в такъв случай няма да подпише указ за съставяне на служебен кабинет.


Изборите се отлагат за след 20 октомври, а правителството на Димитър Главчев ще изпълнява задълженията си до назначаването на нов служебен кабинет, каза още Румен Радев.


Той призова Народното събрание да изпълни задълженията си и да попълни т.нар. домова книга с възможните варианти за служебен премиер.


"От десетте потенциални кандидати две позиции са вакантни, две са с изтекъл мандат, а при четиримата представители на БНБ имаме усложнения, свързани и с европейското законодателство. Въпреки тези дефицити и усложнения, аз ще продължа да работя с потенциалните кандидати, които до момента отказват, за да можем да ограничим задълбочаването на политическата криза".


На живо:




Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 19.08.2024 17:06

    Конституцията не е домова книга, президенте!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

Кино Нова 25 август 21:00ч.

В тайна служба на Нейно величество

Режисьор: Питър Хънт
В ролите: Джордж Лейзънби, Даяна Риг, Тели Савалас

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева

Ново място

Този понеделник ще откриете ново място, което ще