Радев обсъди Общата селскостопанска политика с еврокомисаря по земеделие

Свързани новини

21.05.2024 15:35

Радев обсъди Общата селскостопанска политика с еврокомисаря по земеделие

Видян 266 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Общата селскостопанска политика на ЕС трябва да гарантира продоволствената сигурност чрез достъпни и качествени местни храни. Това изисква устойчивост в сектора на земеделието и условия местните фермерите да произвеждат конкурентна продукция, независимо от кризите, пред които се изправя Европа. Това заяви президентът Румен Радев на среща на "Дондуков" 2 с европейския комисар по въпросите на селското стопанство Януш Войчеховски, който е на работно посещение у нас, предаде БНТ .

Румен Радев и Януш Войчеховски бяха единодушни, че продоволствената сигурност е от ключово значение за стабилността на Европа и гражданите ѝ особено в контекста на редица предизвикателства в последните години като пандемията от COVID-19 и войната в Украйна. Според двамата стандартите към европейското производство следва да са реципрочни с тези към внасяните от трети страни.

    "Необходимо е преосмисляне на подходите и сроковете, в които се осъществява преходът към зелена икономика, както и анализ на социалните и икономически ефекти от въведените екологични изисквания в селското стопанство", заяви президентът Румен Радев и посочи, че европейските политики в сектора не трябва да водят до неравнопоставеност на производителите от ЕС спрямо конкурентите им от трети страни.

Според държавния глава са възникнали реални предпоставки за декапитализация на земеделските производители, които обричат ЕС на трайна социална, обществена и политическа нестабилност. По думите му Европа не трябва да зависи от внос на земеделска продукция, а неспособността да се гарантират ниски цени и качеството на хранителните продукти води до влошаване на благосъстоянието на европейските граждани, посочват от президентската администрация.

Президентът Румен Радев посочи, че ако се запазят настоящите ограничения, които имат земеделските стопанства в ЕС, то трябва да се намери начин тези изисквания да се спазват и от производителите, които внасят продукция от трети страни. В противен случай се обезсмисля търсеният екологичен ефект, допълват от президентството.

По време на срещата Януш Войчеховски изтъкна необходимостта от по-силни инструменти в политиката на ЕС в подкрепа на селското стопанство особено в контекста на различни кризи. Той отбеляза и важното значение на подкрепата за малките и средните предприятия в Европа.


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби