20.07.2024 07:27

Разходката сред природата може да намали стреса и спре бягството на времето: Учените

Видян 7996 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако имате чувството, че часовете в деня никога не стигат, опитайте да се разходите на открито. През последните години учените потвърдиха, че прекарването на време в зелени площи има ободряващ ефект, като намалява нивата на депресия и тревожност. Но сега едно интригуващо изследване показва, че то ни помага, като забавя възприемането на времето.


Докато животът в града ни кара да се чувстваме "бедни на време", изследване на психолога Рикардо Кореа от Университета в Турку, Финландия, установи, че потапянето в естествения свят всъщност забавя нещата.

Професор Кореа сравнява начина, по който хората преживяват времето в градска и природна среда, и установява, че времето сякаш се удължава в провинцията.


Един от примерите за това е, че хората възприемат разходка в провинцията като по-дълга от разходка със същата дължина в града. А хората, които прекарват време сред зеленина, преценяват, че са прекарали повече време там, отколкото в застроен район.

В научна статия, озаглавена "Времето расте по дърветата", Мария Давиденко от Университета Карлтън, Канада, и колегите ѝ установяват, че разходката в парк "се усеща по-бавно в природата, отколкото в изкуствена среда", както и че подобрява настроението и намалява стреса.

Те пишат в The Journal of Environmental Psychology: "Когато човек се опитва да оползотвори максимално времето си, прекарването му в приятна дейност сред природата може не само да подобри психологическото здраве по редица начини, но и да създаде илюзията, че е прекарал повече време, наслаждавайки се на дейността, отколкото в действителност, предаде dailymail.


 Участниците, които съобщават, че са се почувствали по-щастливи след разходката сред природата, казват, че "времето е отлетяло", въпреки че според тях то е отнело повече време.

Рут Огдън, професор по психология на времето в Университета "Джон Мурс" в Ливърпул, пише заедно с изследователката Джесика Томпсън на уебсайта Conversation: "Природата променя не само усещането ни за време в момента, но и усещането ни за минало и бъдеще.

"Предишни изследвания показват, че престоят сред природата помага да изместим фокуса си от непосредствения момент към бъдещите си нужди. Така че вместо да се фокусираме върху стреса от изискванията към нашето време, природата ни помага да видим по-голямата картина.

'Това може да ни помогне да подредим приоритетите в действията си така, че да постигнем дългосрочните си цели, вместо да живеем в състояние на постоянно "само и само да запазим главата си над водата".


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Най-лошият кошмар на Скорпиона

Най-лошият кошмар на Скорпиона

В Нюкий, Англия, има седем от тези ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 20 юли 21:00ч.

Код: Ангелът

Режисьор: Рик Роман Уоуф
В ролите: Премиера в България: 30.08.2019 Световна премиера: 23.08.2019 Жанр: Екшън, Трилър САЩ / 2019 / 121 минути Възрастова група: D - Забранен за лица под 16-годишна възраст Сценарист: Катрин Бенедикт, Крайтън Ротънбъргър Режисьор: Рик Роман Уоуф В ролите: Дже

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

близнаци