Египет възнамерява да подкрепи делото на Южна Африка в Международния съд (МС) срещу бомбардировките на Израел и сухопътната инвазия в Газа

Свързани новини

14.05.2024 15:16

Египет се присъедини към делото за геноцид срещу Израел

Видян 419 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Египет възнамерява да подкрепи делото на Южна Африка в Международния съд (МС) срещу бомбардировките на Израел и сухопътната инвазия в Газа, съобщи външното му министерство.

Решението е в отговор на ескалиращата израелска агресия и обхвата на атаките срещу цивилни в палестинския анклав, се казва в изявление на министерството, публикувано в X (бивш Twitter).

Боевете между Израелските отбранителни сили (ИОС) и Хамас, които продължиха повече от осем месеца, бяха предизвикани от изненадващото нападение на палестинската екстремистка групировка на израелска територия на 7 октомври, при което загинаха приблизително 1200 души. Хамас взе и над 200 заложници, някои от които по-късно бяха освободени като част от размяна на затворници.


Според местните власти повече от 35 000 палестинци са били убити от началото на военните действия, които са се разпространили в Рафах, най-южния град на Газа, където хората, бягащи от северната част на анклава, са потърсили убежище.

Миналата седмица "Хамас" обяви, че се е съгласила с предложението за прекратяване на огъня от Египет и Катар, призоваващо за първоначално спиране на сраженията, последвано от дългосрочен мир и изтегляне на израелските войски от палестинската територия. Израел, от друга страна, отхвърли предложението и обеща да продължи с дълго планираното си нападение срещу Рафах, разположен на източната граница на Египет с Газа, въпреки съпротивата на САЩ и множество други страни.

В неделя Кайро обвини израелските сили за отбрана, че директно се насочват към цивилни, унищожават инфраструктура и принуждават палестинците да напуснат домовете си.
 
Египет призовава Израел да спазва задълженията си като окупационна сила и да приложи временните мерки, издадени от Международния съд, които изискват осигуряване на адекватен достъп до хуманитарна и хуманитарна помощ за посрещане на нуждите на палестинците в ивицата Газа, както и израелските сили да не извършват никакви нарушения срещу палестинския народ като защитен народ, ", заяви министерството.

Израелските сили за отбрана отричат да са вземали на прицел цивилни.

През януари временно решение на МС нареди на Израел да предприеме стъпки за предотвратяване на геноцид и подобряване на хуманитарните условия за населението на Газа. Делото на Южна Африка обвинява Западен Ерусалим в извършване на системни военни престъпления в палестинския регион.

Ирландия също обяви в края на март, че ще подкрепи Претория в делото, заведено в края на миналата година, като нарече действията на Израел в Газа "крещящо нарушение на международното хуманитарно право в масов мащаб".


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Анук Еме

На 92 години почина френската актриса Анук Еме

Френската актриса Анук Еме, звезда от ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

дева

Забележителен ден за любовни срещи

Забележителен ден за любовни срещи. Само не поставяйте