Президентът Джо Байдън, придружен от министър-председателя на Швеция Магдалена Андершон и президента на Финландия Саули Ниинистьо, говори в Розовата градина на Белия дом във Вашингтон

Свързани новини

20.05.2022 11:17

Разширяването на НАТО "не е заплаха за никоя държава": Байдън

Видян 2794 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът на САЩ Джо Байдън изрази "силната си подкрепа" за кандидатурите за членство в НАТО на Финландия и Швеция. Той настоява, че продължаващото разширяване на Алианса "не представлява заплаха за никоя държава" - въпрос, който Русия оспорва.




В речта си в Белия дом заедно с финландския президент Саули Нийнистьо и шведския министър-председател Магдалена Андершон Байдън обяви, че ще представи доклад в Конгреса, в който ще призове законодателите да дадат зелена светлина за включването на двете скандинавски държави в съюза на НАТО. В сряда Швеция и Финландия официално поискаха да бъдат приети във водения от САЩ военен блок.




"Швеция и Финландия вече са сред най-близките ни партньори по редица въпроси", заяви Байдън. "Днес с гордост мога да ги уверя, че имат пълната, пълна подкрепа на Съединените американски щати. "


 


Като похвали демократичните правителства и модерните армии на двете страни, Байдън заяви, че тяхното включване ще "направи НАТО по-силен".


 


 Байдън добави, че "присъединяването на нови членове към НАТО не представлява заплаха за никоя държава" и че "целта на Алианса е да се защитава от агресия".




"Ние отхвърляме кървавото верую, че силата прави правото", заяви той, като в заключение заяви, че "вратата на НАТО остава отворена" за други потенциални членове.




Русия вижда нещата по различен начин. Кремъл разглежда разширяването на НАТО в Източна Европа - което западните лидери първоначално обещаваха на Москва, че никога няма да се случи - като заплаха за националната му сигурност. Освен това настояването на Украйна да се присъедини към алианса и помощта, която Киев получи от НАТО през последните години, бяха посочени от Русия като ключов фактор за решението ѝ да нападне Украйна през февруари.


 


 


В продължение на десетилетия анализатори и висши политически служители на Запад предупреждаваха, че разширяването на НАТО в крайна сметка ще доведе до война в Европа. Сред тях е Джордж Кенан, американски дипломат и архитект на твърдата антикомунистическа политика на Вашингтон по време на Студената война. Разширяването на НАТО, пише той през 1997 г. , "би било най-съдбоносната грешка в американската политика през цялата епоха след края на Студената война".


 



Във връзка с влизането на Швеция и Финландия в алианса Москва нарече този ход "сериозна грешка с дълготрайни последици" Все пак говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви тази седмица, че Русия разглежда стремежите на двете страни към НАТО като по-малко обезпокоителни от тези на Украйна, където евентуални териториални спорове "биха довели до огромни рискове за целия континент".


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 21.05.2022 22:48

    напротив ,където се настанят предизвикват война....

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец

Доста неща имате за вършене

Доста неща имате за вършене. Преценявайте правилно кое