Свързани новини

20.01.2022 11:45

Решението кой ще оглави КЕВР вече е взето, процедурата е ритуал: Експертът Т.Славев

Видян 4519 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Смяната на пресрочилия с 2 години без 2 месеца мандата си КЕВР е на дневен ред. Председателят и членовете на Комисията са избрани от старата власт и козируват пряко на нея, действайки нарочно под нейно въздействие (т.нар. „телефонно право”) и в ущърб на потребителите. Последните примери са с вдигането на цената на газа – оттам на парното, при положение, че цените на синьото гориво се сринаха. Напомняме и миналогодишния подвиг на КЕВР, който авансово наду котировките, което донесе на топлофикациите съвършено нелогично и незаконно 28 млн.лв. повече приходи отново за сметка на гражданите. Странно е, че Комисията за защита на потребителите, също назначена от старата власт и също с изтекъл преди 2 години без 2 месеца мандат, и дума не казва по тази тема, въпреки че има правомощия по нея. Тя е пряко подчинена на вицепремиера и икономически министър Корнелия Нинова, а за последен път несъстоятелността на КЗП беше доказана вчера с обявяването на ново 3-процентно увеличение на цените на услугите от Теленор, а уж бяха току-що замразени от органа и неговото вице.
Но се връщаме на КЕВР, тъй като тепърва ще бъде актуална темата за цените на тока за битовите абонати – след дни органът трябва да реши ще се вдига ли от март, а с цялата си наглост сановници от старата власт вече подсказват, че щели да скачат и котировките на водата. В този смисъл напомняме, че в София например, поради спирането на европейското ВиК финансиране, инвестиции НЕ се извършват, което означава, че няма и никакви – дори формални основания, за покачване на стойностите.
 „Да не се залъгваме. Решението кой ще оглави КЕВР вече е взето. Процедурата просто е един ритуал, някаква формалност.“ Това каза в интервю за БНР Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи (БИПИ).
За ускорената процедура за промените в състава на КЕВР, както и в отговор на въпрос защо първо се прибягва към смени в енергийния регулатор, при положение, че има и други органи, чийто състав е с отдавна изтекъл мандат, Теодор Славев коментира:
„То е по бръснача на популизма решението. Защото имаше напрежения и престрелки между министър-председателя и председателя на КЕВР, обвинения за несъгласуване от страна на изпълнителната власт, от друга страна – на регулатора – обвинения в намеса в независимостта на КЕВР. Според мен е популистко – за да се намери изкупителна жертва, аватар, който да обясни това неприятно вдигане на цените.“
Славев акцентира върху предстоящите законодателни промени в Закона за енергетиката, които се отнасят до избора на членове на КЕВР.
„Те на практика предлагат промени в критериите за избор, разширявайки дефиницията за стаж в областта на енергетиката. По принцип това да включва по-широк кръг


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 20.01.2022 14:38

    ХайдИ УтстранетИ го този Иван Иванов,детУ вечИ толкУз гУдини Углавява КЕВР и ни Убяснява колкУ са сложни нИщатЪ в ИнИргетикЪтЪ. Дано следващият,освен да е компетентен,да говори и добър български език,че е обидно такава гавра с нашето родно слово.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци