По-рано този месец, след оплаквания за подобни проблеми в кантона Санкт Гален, швейцарските депутати Борис Чирки и Бенедикт Вуерт внесоха искане във Федералния съвет да се направят промени в системата S, за да се спрат злоупотребите с нея. До момента обаче предложението не е одобрено.

Свързани новини

11.05.2024 07:42

Роми се стичат в Швейцария за помощи с фалшиви украински паспорти

Видян 2768 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Някои роми злоупотребяват със социални помощи, отпускани от Швейцария на украински бежанци, съобщи информационната агенция Nau, като се позова на швейцарските власти.



Ромите са етническа група, която живее по целия свят след миграцията си от Индия преди повече от 1000 години. Те не са признати за национално малцинство в Швейцария и според съобщенията са се възползвали от така наречената „система за статут на закрила S“, активирана в страната малко след ескалацията на руско-украинския конфликт в началото на 2022 г.



Статутът „S“ дава на украинските бежанци право на удължен безвизов престой, настаняване, медицински грижи и други социални придобивки. Лицата, които кандидатстват за статут S, също така не трябва да преминават през обичайната процедура за търсене на убежище.


Според доклада властите в Берн са идентифицирали най-малко десет ромски семейства, които са пребивавали в града с незаконно придобити украински паспорти. Александър От, началник на имиграционната полиция в Берн, заяви пред информационната агенция, че самите документи са истински, но собствениците им нямат право на претенции към тях.



„Открихме нередности в документите. Например, ако шофьорската книжка съдържа различна информация от тази в паспорта, това често е индикация. Или ако хората не могат да повторят някоя информация, съдържаща се в документите", обяснява От.


Рето Корман, говорител на швейцарския Държавен секретариат по миграцията (SEM), заяви пред информационната агенция, че от март 2023 г. насам агенцията му е открила около 30 фалшиви украински документи за самоличност, използвани за получаване на социални помощи, и е установила, че в няколко случая те са произведени и продадени незаконно в Украйна.



Той отбеляза, че фалшивите документи за пътуване и самоличност „не са ново явление“ в сферата на дейност на SEM. Въпреки това случаите, в които документите са истински, но са придобити по незаконен начин, както в случаите с роми, досега са били малко на брой и поради това е по-трудно да бъдат разследвани, каза той.



Длъжностните лица отбелязват, че проблемът с ромите, които използват фалшиви украински документи за самоличност, се разпространява в цялата страна. Георг Карл, ръководител на отдела за миграция в източния кантон Граубюден, заяви пред информационната агенция, че подозира, че поне половината от около 470 души със статут S, настанени в региона, са роми. И макар да е известно, че в Украйна съществуват ромски общности, малко вероятно е тези хора да са бежанци от конфликта, тъй като те не говорят нито украински, нито руски език.


 По-рано този месец, след оплаквания за подобни проблеми в кантона Санкт Гален, швейцарските депутати Борис Чирки и Бенедикт Вуерт внесоха искане във Федералния съвет да се направят промени в системата S, за да се спрат злоупотребите с нея. До момента обаче предложението не е одобрено.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

телец