02.07.2024 10:46

Русия е преминала от "горна средна" във "висока" категория по отношение на доходите: Световната банка

Видян 978 пъти | Коментари 0
Гласували 4 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Публикуваната в понеделник годишна класация на Световната банка за националните доходи показва, че благодарение на икономическия си растеж Русия е преминала от "горна средна" във "висока" категория.

Банката измерва брутния национален доход (БНД) въз основа на метод, датиращ от 1989 г., и актуализира класификациите си на всеки 1 юли въз основа на БНД на глава от населението за предходната календарна година. Доходът се измерва в еквивалент на щатски долари.

"Икономическата активност в Русия е повлияна от голямото увеличение на свързаните с военната дейност дейности през 2023 г., докато растежът е стимулиран и от оживлението в търговията (+6,8%), финансовия сектор (+8,7%) и строителството (+6,6%)", се казва в публикация в блога на Световната банка.


"Тези фактори доведоха до увеличение както на реалния (3,6%), така и на номиналния (10,9%) БВП, а БНД на глава от населението в Русия по Атлас нарасна с 11,2%", добави банката.

Този икономически растеж се случи дори след като САЩ и техните съюзници наложиха хиляди санкции срещу Русия заради конфликта в Украйна, заявявайки открито, че целта им е да унищожат руската икономика и да провокират смяна на режима в Москва.

За да бъде считана за страна с високи доходи, тя трябва да има БНД от над 14 005 долара, коригиран спрямо 13 845 долара за предходната финансова година. Корекцията се основава на среднопретеглена стойност на дефлаторите на БВП на Китай, Япония, Обединеното кралство, САЩ и еврозоната.


Класификацията на доходите трябва да отразява нивото на развитие на дадена страна, като се използва БНД като "широко достъпен показател за икономическия капацитет".

Данните на Световната банка също така показват тенденция към развитие в Южна Азия и Латинска Америка и Карибския басейн, докато Близкият изток и Северна Африка са в по-лошо положение през 2023 г., отколкото през 1987 г. За разлика от тях, Европа и Централна Азия преминава от 71% държави с висок доход през 1987 г. към 69% през изминалата финансова година.


 Пламен Валентинов


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

овен

Добър ден за разчистване

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Добър ден за разчистване, макар да не е края на